Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

V problémoch je ďalšia veľká automobilka, ktorá má fabriku aj na Slovensku: Stellantis nevylučuje zatváranie závodov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovic)

TRNAVA – Po veľkých finančných problémoch Volkswagenu sa už na slabé predaje a rastúcu konkurenciu z Číny sťažuje aj ďalší veľký hráč na európskom trhu - automobilová skupina Stellantis. Šéf spoločnosti Carlos Tavares dokonca nevylúčil ani rušenie závodov a automobilka už oznámila, že budúci mesiac pozastaví činnosť v niektorých závodoch v Taliansku. Spoločnosť pritom pôsobí aj na Slovensku. Trnavskej fabriky Stellantisu by sa ale aktuálne problémy zatiaľ dotknúť nemali.

Ak by Číňania na konci svojej ofenzívy dosiahli v Európe trhový podiel 10 %, znamenalo by to 1,5 milióna automobilov, uviedol šéf koncernu Stellantis Carlos Tavares v rozhovore pre vydanie denníka Les Echos. "To zodpovedá siedmim montážnym závodom. Európski výrobcovia by ich potom museli buď zatvoriť, alebo odovzdať Číňanom," priblížil Tavares.  

Na snímke generálny riaditeľ automobilovej skupiny Stellantis Carlos Tavares
Zobraziť galériu (3)
Na snímke generálny riaditeľ automobilovej skupiny Stellantis Carlos Tavares  (Zdroj: TASR/AP/Michel Euler)

K plánovaným sankčným clám Európskej únie na čínske elektromobily Tavares uviedol, že Čína by takéto prekážky dokázala obísť investovaním do tovární v Európe. "Ak sa tak stane, nemali by sme byť prekvapení, ak sa budú musieť zatvoriť závody, aby sa obmedzili zvýšené nadmerné kapacity," povedal.

Pozastavenie výroby v Taliansku

Automobilka už oznámila, že budúci mesiac pozastaví činnosť v niektorých závodoch v Taliansku. Plánované zastavenie výroby sa bude týkať tovární v Pomigliano d'Arco, Termoli a Pratola Serra počas niekoľkých dní v období od 11. do 29. novembra, uviedla spoločnosť Stellantis Italy.

Skupina už v Taliansku do 1. novembra prerušila výrobu v historickom závode Mirafiori v Turíne, ktorý vyrába elektrické mestské vozidlo Fiat 500 a dva športové automobily Maserati. Spoločnosť zdôraznila, že je odhodlaná zabezpečiť kontinuitu svojich talianskych prevádzok, pričom poznamenala, že súčasná situácia si vyžaduje ťažké rozhodnutia a jednoduché riešenia nie sú k dispozícii.

V problémoch je ďalšia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovic)

Skupina Stellantis vznikla v roku 2021 fúziou francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën a nadnárodného výrobcu áut Fiat Chrysler. V septembri materská spoločnosť automobiliek Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Chrysler a Jeep znížila svoje očakávania zisku na tento rok, najmä pre problémy na severoamerickom trhu a celkovo slabú situáciu v odvetví.

archívne video

Alfa Romeo Tonale je konečne tu (Zdroj: Stellantis)

Dotkne sa situácia aj slovenského závodu?

Slovenskej fabriky by sa aktuálna nepriaznivá situácia podobne ako pri Volkswagene dotknúť nemala, keďže naša pracovná sila je oproti konkurencii lacnejšia a výroba sa u nás stále rozširuje. Trnavský závod Stellantisu aktuálne priamo zamestnáva viac ako 3 300 ľudí a toto číslo stále rastie. „V roku 2024 plánujeme celkovo prijať viac ako 1 500 nových zamestnancov. V budúcom roku je naším cieľom priblížiť sa k maximálnej výrobnej kapacite závodu,“ uvádza Stellantis Slovakia. Informuje o tom STVR.

Viac o téme: StellantisStellantis Slovakia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu