Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Čína vyzvala EÚ, aby neviedla osobitné rokovania s jej výrobcami elektromobilov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínska vláda v pondelok opäť vyzvala Európsku úniu (EÚ), aby neviedla separátne rokovania s čínskymi výrobcami elektromobilov. Takýto postup by "otriasol vzájomnou dôverou" a narušil oficiálne rozhovory o riešení colného sporu, vyhlásilo v pondelok čínske ministerstvo obchodu.

Čínske ministerstvo zverejnilo podobné varovanie už začiatkom tohto mesiaca. Nová výzva prišla niekoľko dní po tom, ako sa vláda v Pekingu a Európska komisia dohodli na ďalšom kole rokovaní o možných alternatívach k rozšíreným dovozným clám EÚ na elektromobily vyrobené v Číne. Obe strany zároveň potvrdili, že základom riešenia majú byť záväzky o predajných cenách zo strany čínskych výrobcov.

Čína vyzvala EÚ, aby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Sina Schuldt/dpa)

Brusel plánuje uvaliť dodatočné clá až do výšky 35,3 % na elektrické autá vyrobené v Číne k súčasným clám na úrovni 10 % na dovoz áut zo zahraničia. Clá majú vstúpiť do platnosti 31. októbra na obdobie piatich rokov. EÚ však uviedla, že rozhovory o clách môžu pokračovať aj po ich zavedení.

Čína nové clá odmietla ako protekcionistické a varovala, že vyvolajú obchodnú vojnu. Peking už ako odvetu zaviedol dočasné antidampingové opatrenia na dovoz brandy z Únie, ktoré zasiahli značky od Hennessy po Rémy Martin.

Viac o téme: VýzvaRokovaniaČínaElektromobily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu