Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Rodičovský dôchodok po novom: Čo prinesú zmeny? Takmer polovica naň nebude mať nárok!

Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. Zobraziť galériu (4)
Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. (Zdroj: Topky, Getty Images)

BRATISLAVA - Súčasné legislatívne zmeny v oblasti rodičovského dôchodku zásadne menia jeho doterajší systém. Kým doteraz sa rodičovský dôchodok vypočítaval automaticky na základe vymeriavacieho základu dieťaťa dôchodcu v rámci sociálneho poistenia, nové pravidlá umožnia deťom poukázať rodičom dôchodcom 2 % z ich dane z príjmu.

archívne video

Erik Tomáš o tom, aké sú možnosti úpravy rodičovského dôchodku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako informuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, podľa nových pravidiel sa rodičovské dôchodky nebudú vyplácať v roku 2025, keďže systém bude založený na daňovom priznaní za tento rok. Prvé vyplácanie sa očakáva až v roku 2026. Odhaduje sa, že priemerná výška rodičovského dôchodku bude 61 eur ročne, pričom presná suma bude závisieť od výšky dane dieťaťa a uplatnených odpočítateľných položiek, ako napríklad daňového bonusu na deti, čo môže túto sumu znížiť.

Rodičovský dôchodok po novom:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť)


Väčšina dostane menej než 100 eur ročne

Zásadným faktom nového systému je, že takmer polovica dôchodcov nebude mať na rodičovský dôchodok nárok. Toto postihne tých, ktorí nemajú deti alebo ktorých deti neplatia dane. Naopak, len veľmi  malý počet, asi 3600 dôchodcov, môže získať viac ako tisíc eur ročne. Pre väčšinu dôchodcov, konkrétne pre tretinu z nich, bude rodičovský dôchodok menej než sto eur ročne.

Rodičovský dôchodok po novom:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť)


Celkovo si dôchodcovia polepšia

Celkový dopad zmien v dôchodkovom systéme je však najmä vďaka zvýšeniu 13. dôchodku pozitívny pre všetky príjmové skupiny dôchodcov Platí to už aj pre rok 2025, keď sa ešte 2 % z dane rodičom nebudú dať poukázať. V roku 2026 sa vďaka asignácii príjem dôchodcov oproti doteraz platnej legislatíve medziročne ešte zvýši, práve vďaka vyplácaniu rodičovského dôchodku z 2 % dane z príjmov ich detí.

Rodičovský dôchodok po novom:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť)

Tiež platí, že navýšený trinásty dôchodok viac prospieva dôchodcom s vyšším príjmom, ktorých trinásty dôchodok do roku 2023 bol najviac krátený. Podobne, zo „starého“ rodičovského dôchodku relatívne benefitovali viac nízko príjmoví dôchodcovia, keďže v priemere mali viac detí pracujúcich na Slovensku a existoval strop pre maximálny rodičovský dôchodok.

Najviac stratovými v tomto novom systéme budú rodičia s viac ako tromi zamestnanými deťmi, keďže v minulosti mohli čerpať výhody zo starého rodičovského dôchodku. Napriek tomu, tieto rozdiely sa môžu časom zmeniť v závislosti od príjmov detí a ďalších faktorov.

Celkové výdavky na dôchodky sa po zmenách zvýšia o viac ako 300 miliónov eur ročne oproti systému platnému pred rokom 2024, čo robí nový systém finančne nákladnejším pre štát.

Viac o téme: ZmenyRada pre rozpočtovú zodpovednosťRodičovský dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu