Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

Hnutie Slovensko chce zaviesť odvody zo štátnych príspevkov pre politické strany

Hnutie Slovensko
Hnutie Slovensko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Hnutie Slovensko podáva návrh novely zákona o politických stranách a chce zaviesť odvod zo štátneho príspevku pre politické strany. Odôvodnilo to tým, že na konsolidácii verejných financií by sa mali podieľať aj politici. Na tlačovej konferencii to v pondelok vyhlásili poslanci Národnej rady (NR) SR Michal Šipoš a Roman Mikulec (obaja Slovensko, Za ľudí, KÚ).

"Čím bohatšia strana, čím väčší príspevok, tým viacej daní, zaplatia do štátnej kasy. Aby politici ukázali, že sú solidárni s obyčajnými ľuďmi, s chudobnými ľuďmi. S tými, ktorí najviac pocítia túto konsolidáciu," vyhlásil Šipoš.Strana, ktorá dostáva ročný príspevok vo výške jedného až dvoch miliónov eur ročne by z neho mala odviesť 10 percent. V prípade príspevku vyššieho ako dva milióny eur by bol odvod 50-percentný. Odvod by sa netýkal strán či hnutí, ktorých príspevok je nižší ako jeden milión eur.

archívne video

Hnutie Slovensko reaguje na vymenovanie nového ministra zdravotníctva (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Mikulca by najviac zaplatila strana Smer-SD. "Nech začne sám od seba pán premiér Fico a rovnako tak aj poslanci NR SR," vyzval. Pripomenul zvyšovanie paušálnych náhrad pre ministrov vlády. Koaličná Slovenská národná strana by odvod podľa poslancov platiť nemusela, pretože príspevok má nízky.

Šipoš si myslí, že všetky strany na svoje fungovanie potrebujú podobne vysoké finančné prostriedky. "Tak isto potrebujú tlačového hovorcu, sekretárky, priestor. Jedna strana aj druhá," vysvetlil.

Viac o téme: OdvodyPolitické stranyRoman MikulecMichal Šipoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu