Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Prezident Pellegrini odcestoval do poľského Krakova na stretnutie skupiny Arraiolos

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezident SR Peter Pellegrini vo štvrtok odcestoval do poľského Krakova na stretnutie prezidentov skupiny Arraiolos. Lídri budú v piatok (11. 10.) rokovať v Krakove na hrade Wawel, historickom sídle poľských kráľov. Hlavnou témou tohtoročného samitu sú vyhliadky na prehĺbenie transatlantických vzťahov v čase globálnych výziev a hrozieb.

Tento rok samit hostí prezident Poľskej republiky Andrzej Duda. Za jedným rokovacím stolom sa stretnú prezidenti Bulharska, Estónska, Grécka, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Lotyšska, Poľska, Slovenska, Slovinska a Talianska. "Stretnutia v tomto formáte poskytujú jedinečnú príležitosť na výmenu názorov, skúseností a vízií a tiež vytvárajú priestor na diskusiu o budúcnosti Európskej únie a globálnych výzvach," priblížila Kancelária prezidenta SR.

VIDEO Príhovor prezidenta Pellegriniho po vymenovaní nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška

Príhovor prezidenta Pellegriniho po vymenovaní nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Témy budú podľa kancelárie súvisieť s prioritami poľského predsedníctva v Európskej únii (EÚ) v prvom polroku 2025. Pôjde o rozširovanie EÚ, rekonštrukciu Ukrajiny, energetickú bezpečnosť a európsku bezpečnosť či nelegálnu migráciu.

Skupina Arraiolos je politické fórum prezidentov časti členských krajín Európskej únie. Jej názov je odvodený od portugalského mesta Arraiolos, kde sa uskutočnilo prvé stretnutie v roku 2003. Slovenská republika bola zastúpená po prvý raz na stretnutí skupiny v roku 2022 bývalou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Viac o téme: PoľskoKrakovPeter PellegriniArrailos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu