Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

MIMORIADNE Prezident vymenoval nového ministra: FOTO Dolinková ako dračica! Lúčila sa v červenom

Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková Zobraziť galériu (21)
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Zmena na čele rezortu zdravotníctva je zavŕšená. Prezident Peter Pellegrini prijal demisiu Zuzany Dolinkovej a do funkcie ministra zdravotníctva menoval doterajšieho štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Kamila Šaška.

Pellegrini vyzdvihol, že odo dňa, kedy Dolinková oznámila svoju demisiu, neuplynul ani týždeň. "Som veľmi rád, že všetci zainteresovaní promptne zareagovali na vzniknútu situáciu a mimoriadne dôležitý rezort môže naplno pokračovať s novým ministrom," povedal Pellegrini. Zuzane Dolinkovej poďakoval za jej takmer ročnú prácu a spomenul výzvy, ktorým čelila. Zdôraznil, že rezort zdravotníctva bol pri jej nástupe poznačený nezodpovedným riadením pandémie. Novému ministrovi pripomenul dôležitosť jeho rezortu ako aj súčasnú nespokojnosť zdravotníkov s konsolidačným balíčkom. "Vašou povinnosťou pán minister je urobiť všetko preto, aby sa rukojemníkou a obeťou tohto sporu nestal opäť slovenský pacient," povedal.

Zuzana Dolinková a Kamil Šaško
Zobraziť galériu (21)
Zuzana Dolinková a Kamil Šaško  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šaško poďakoval strane Hlas-SD, ktorá ho do funkcie nominovala a váži si tiež dôveru premiéra Roberta Fica. Nový minister zdravotníctva vo svojom úvodnom prejave povedal, že sa ujíma kľúčového rezortu z pohľadu každodenného života ľudí. Opísal aj hlavné body, na ktoré sa chce sústrediť. Podľa vlastných slov mu najviac "bliká kontrolka" pri zdravotnách poisťovniach a chce sa pozrieť na ich prácu s financiami. „Zdravotníctvo musí a bude službou pre ľudí a nie biznisom pre vyvolených,“ povedal. Zároveň jasne odkázal, že bude odmietať „návrat k tmárstvu a šarlatánstvu a popieranie pokroku“. Hlavnou témou pre neho bude tiež prevencia. Vníma tiež nespokojnosť s konsolidačným balíkom, ktorá v zdravotníctve vládne a chce so zdravotníkmi rokovať. Dôležité podľa neho je, aby zostali v systéme a mal sa kto o pacientov starať.

Príhovor prezidenta Pellegriniho po vymenovaní nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dolinková necítila podporu 

Minister vnútra a šéf strany Hlas-SD, ktorá nového ministra nominovala, oznámil Šaškovo meno v stredu. Kamil Šaško je podľa neho uznávaný odborník s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami. "Vďaka svojmu ekonomickému a manažérskemu vzdelaniu na London School of Business and Finance a dlhoročnej praxi v obore prinesie do svojej funkcie kombináciu strategického myslenia a praktických zručností. S jeho jasnou víziou a dôrazom na efektívne riadenie si získal plnú dôveru HLASu ako aj koaličných partnerov," povedal. Vláda včera Šaška na mimoriadnom zasadnutí odvolala z funkcie štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva a Robert Fico dal prezidentovi návrh na jeho vymenovanie do pozície ministra zdravotníctva. 

Robert Fico a Kamil Šaško
Zobraziť galériu (21)
Robert Fico a Kamil Šaško  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zuzana Dolinková v piatok informovala, že podáva demisiu. Zdôvodnila to tým, že necíti podporu na presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Petrom Pellegrinim však  Dolinkovej demisiu odmietol prijať, poznať chcel najskôr meno nového ministra.

Viac o téme: Minister zdravotníctvaMenovaniePeter PellegriniPrezidentZuzana DolinkováKamil Šaško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu