Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Minister školstva o novinkách: Podľa nového vzdelávacieho programu sa učí už 490 škôl

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Už 490 škôl sa učí podľa nového vzdelávacieho programu. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) o tom informoval na štvrtkovej tlačovej besede.

VIDEO

Podľa nového vzdelávacieho programu sa učí už 490 škôl (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Je to o tom, aby sme naučili deti novým prenositeľným zručnostiam, zvyšovali gramotnosť, zvyšovali kritické myslenie, spoluprácu," priblížil Drucker. Zároveň vyzval ostatné školy, aby sa zapojili a pripravili sa na tzv. kulikulárnu reformu. Minister vyzdvihol aj fungovanie podporných opatrení pre učiteľov. "Musím pochváliť naozaj Národný inštitút vzdelávania a mládeže aj regionálne centrá podpory učiteľov, ktorí dodávajú maximálnu podporu," doplnil. Ďalšie školy sa môžu zaregistrovať v treťom kole registrácie od novembra.

 

🟢 PO NOVOM UČÍ UŽ TAKMER 500 ŠKÔL ✅ Od septembra 2024 učí podľa nového vzdelávacieho programu už takmer 500 základných...

Posted by Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR on Thursday, October 10, 2024

Generálna riaditeľka Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVaM) Romana Kanovská uviedla, že sú pripravení pomôcť učiteľom so zavádzaním zmien. Všetci učitelia majú k dispozícii online kurzy, ale aj portál Vzdelávanie 21. storočia, kde sa môžu oboznámiť s kurikulárnou reformou. "Pripravujeme rôzne odborné podujatia pre učiteľov, učíme ich využívať nové metódy a formy vzdelávania a tak, aby vzdelávanie bolo oveľa kreatívnejšie, zaujímavejšie," dodala Kanovská.  Kurikulárna reforma sa týka výhradne základných škôl. Zahŕňa v sebe nový vzdelávací program, ale aj vytvorenie siete regionálnych centier na podporu učiteľov. Podľa nového programu budú musieť školy povinne vyučovať od školského roka 2026/2027. Program je postavený na troch vzdelávacích cykloch a päťročnom prvom stupni vzdelávania. 

Viac o téme: ŠkolyTomáš DruckerMinisterstvo školstvaNový vzdelávací program
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu