Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Strana KDH navrhuje viaceré zmeny pri školských zákonoch

(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičné KDH chce presadiť viaceré zmeny pri školských zákonoch. Predkladá pozmeňujúce návrhy k vládnym novelám zákonov z dielne rezortu školstva, ktoré sú aktuálne v Národnej rade (NR) SR. Pozmeňujúci návrh avizuje aj poslanec parlamentu Richard Vašečka (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

"V mene KDH predložím v utorok na parlamentnom výbore pre vzdelávanie 12 bodov pozmeňujúcich návrhov, ktoré výrazne zlepšujú a zefektívňujú školstvo," avizoval člen výboru a exminister školstva Ján Horecký (KDH) na utorkovej tlačovej konferencii.

archívne video

Výsledky slovenských žiakov v meraní PISA 2022 sú tragické, tvrdí Drucker (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zmeny sa podľa KDH týkajú viacerých oblastí. Ide napríklad o dĺžku požadovanej praxe špecializačných činností pre pedagogických zamestnancov a supervízorov aj okolnosti, za ktorých môže byť odvolaný riaditeľ pri opakovanom neriešení závažných sociálno-patologických javov.

Poslanci za KDH navrhli tiež úpravu týkajúcu sa vyučovania nad rámec školského vzdelávacieho programu. Chcú prísnejšie podmienky ako tie, ktoré navrhuje rezort školstva v novele. "Navrhujeme, aby sa informovaný súhlas zákonných zástupcov vyžadoval vždy, ak ide o výchovu a vzdelávanie, ktoré je nad rámec školského vzdelávacieho programu, ak sa zamýšľaná výchovnovzdelávacia aktivita týka formovania intímneho života detí a mládeže alebo náboženského a filozofického presvedčenia," ozrejmil Horecký.

Aj poslanec NR SR Vašečka avizoval, že k problematike predloží pozmeňujúci návrh. Chce presadiť, aby rodičia mohli v prípade vzdelávania v oblasti sexuálneho správania vyjadriť informovaný súhlas alebo nesúhlas. Úpravu z dielne ministerstva školstva odmietol. Je podľa jeho slov nedostatočná a deravá.

V parlamente je aktuálne balík školských zákonov z dielne rezortu školstva, sú v druhom čítaní. V jednej z noviel sa navrhuje, aby škola mohla výchovu a vzdelávanie, ktoré je nad rámec školského vzdelávacieho programu, poskytovať na základe prerokovania v pedagogickej rade školy a rade školy alebo informovaného súhlasu zákonného zástupcu.

Viac o téme: ZmenyNR SRKDHŠkolské zákony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu