Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Biela noc bude aj v Košiciach! Ponúkne tento rok viac ako 20 diel umelcov

(Zdroj: Archív K.K.)

KOŠICE - Viac ako 20 diel umelcov z viacerých krajín ponúkne blížiaci sa 15. ročník medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc v Košiciach, ktorý potrvá od piatka (11. 10.) do nedele (13. 10.). Ako pre TASR uviedla jeho umelecká riaditeľka Zuzana Pacáková, cieľom je priblížiť umenie širokej verejnosti.

Priestor opäť dostanú zahraniční i domáci umelci, mladá generácia tvorcov aj etablované mená. Inštalácie sú podľa nej rozmanité námetmi, náladou či vyznením. Niektoré sú komentárom k náročným spoločenským otázkam, iným ide najmä o zážitok, experiment a estetiku. "Chceme do ulíc vniesť pozitívne a inšpiratívne zážitky, ktoré oslovujú odborníkov aj deti. Tohtoročnou novinkou bude zinteraktívnená Spievajúca fontána na Hlavnej ulici, čiže ľudia ju budú môcť prvýkrát v histórii jej existencie ovládať," priblížila.

archívne video

Malá scéna Národného divadla v Košiciach uvedie hru Ferdinanda von Schiracha Ona hovorí. On hovorí. (Zdroj: TASR/František Iván)

Program košickej Bielej noci zahŕňa tradičné žánre od kresby a sochy až po digitálne a interaktívne diela, ktoré využívajú najnovšie technológie vrátane umelej inteligencie. Jeho súčasťou tak budú aj svetelné a audiovizuálne inštalácie, robotická performance, interaktívny mapping, výstavy a ďalšie. "V súčasných turbulentných a nepríjemných časoch pre slovenskú kultúru považujeme za dôležité zostať aktívni, vytrvalo spájať verejnosť so slobodným umením a prezentovať ho v jeho pestrých polohách. Chceme byť príležitosťou stretnúť sa, objavovať, diskutovať a to ako na strane tvorcov, tak inštitúcií a publika," dodala Pacáková.

Festivalová trasa povedie tradične od Kasární/Kulturparku cez centrum mesta až po Tabačku Kulturfabrik. Inštalácie si tak bude možné pozrieť napríklad aj na Hlavnej a Alžbetinej ulici, v Kunsthalle, vo Východoslovenskej galérii, v kine Úsmev, ale aj pred budovou Košického samosprávneho kraja na Námestí Maratónu mieru. Všetky exteriérové inštalácie budú voľne prístupné. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke Bielej noci.

Viac o téme: UmelciKošiceBiela noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu