Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Národná galéria v Londýne zakázala po útokoch aktivistov tekutiny v interiéri

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Národná galéria v Londýne v snahe zvýšiť bezpečnosť umeleckých diel po sérii útokov klimatických aktivistov od piatka zakáže návštevníkom brať si do výstavných priestorov tekutiny a veľké tašky. Z tekutín bude povolená iba detská výživa, odsaté materské mlieko a lieky na predpis, oznámilo vo štvrtok múzeum. Informujú agentúry AFP a DPA.

"Bohužiaľ sme sa dostali do bodu, keď sme nútení konať, aby sme ochránili našich návštevníkov, našich zamestnancov a naše zbierky," uvádza sa v stanovisku galérie zverejnenom na platforme X. Útoky "spôsobili fyzické poškodenie umeleckých diel" a narušovali plnenie poslania, aby veľkolepé umenie bolo prístupné každému a všade, píše sa vo vyhlásení.

archívne video

Povodeň nepoškodila žiadne umelecké dielo v Slovenskej národnej galérii (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

V posledných dvoch rokoch sa terčom útokov rôznymi tekutinami stali známe obrazy, ako Slnečnice od Vincenta van Gogha či Voz na seno od Johna Constabla. Aktivisti chceli týmto spôsobom upozorniť na klimatickú krízu. Tvrdili, že umenie je "bezcenné", keď je ohrozená klíma a ľudský život.

Van Goghove Slnečnice sa stali terčom útoku dokonca dvakrát. V septembri na obraz traja klimatickí aktivisti z environmentálnej skupiny Just Stop Oil vychrstli polievku. Iní dvaja aktivisti z tejto skupiny boli za podobný čin v roku 2022 odsúdení na tresty odňatia slobody.

Minulý týždeň boli zadržané dve osoby po tom, čo prilepili fotografiu zakrvavenej matky a jej dieťaťa z Pásma Gazy na Picassov obraz, pričom požadovali uvalenie zbrojného embarga na Izrael.

Skupiny Just Stop Oil a Youth Demand v stredu zverejnili otvorený list vedeniu Národného múzea, v ktorom ho vyzvali na rokovania. Uviedli v ňom, že ich protesty sú súčasťou hrdej tradície, ktorá sa datuje od hnutia sufražetiek, a spôsobujú len malé škody.

 

 

Viac o téme: útokyTekutinyLondýnNárodná galéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu