Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Prichádza pomoc: Taraba predstavil spustenie troch nových výziev vo výške 87 miliónov eur

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) predstavil v stredu spustenie troch nových výziev z programu Obnov dom, financovaných z plánu obnovy. Ide o jednu mimoriadnu výzvu určenú pre majiteľov rodinných domov v oblastiach postihnutými povodňami, jednu výzvu pre nízkopríjmové domácnosti v regiónoch so zlou kvalitou ovzdušia a bežných žiadateľov o obnovu. Má ísť celkovo o 87 miliónov eur. Informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Majitelia rodinných domov zasiahnutých septembrovými povodňami budú môcť požiadať o finančný príspevok na obnovu domu, a to do výšky 22.800 eur a s možnosťou vyplatenia zálohy vo výške 7000 eur. "Podávame ľuďom zasiahnutým živelnými pohromami pomocnú ruku a doručujeme pomoc, ktorú sme sľúbili," povedal Taraba. Výzva počíta okrem štandardných opatrení, ako zateplenie, výmena okien či kotla, aj s mimoriadnymi opatreniami, ako sú náklady na odčerpávanie vody, sanácia vlhkých konštrukcií, odstraňovanie plesní či opätovné omietanie, doplnil generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Juraj Moravčík.

archívne video

Predseda a podpredseda vlády k novým zdrojom na boj proti povodniam (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nevyhnutné bude podľa MŽP doložiť aspoň 25-percentnú úsporu energií. Podmienky výzvy aktuálne posudzuje Európska komisia. Spustenie podávania žiadostí sa očakáva do konca októbra. Ďalej sa do výzvy Obnov dom mini 2 s alokáciou 24 miliónov eur môžu zapojiť nízkopríjmové rodiny, a to z 268 obcí v najznečistenejších oblastiach Banskobystrického a Košického kraja. Podmienkou je mať rodinný dom postavený pred rokom 2013 a príjem, ktorý rodine neumožňuje obnovu z vlastných zdrojov. "Táto výzva je už spustená a majitelia rodinných domov môžu už dnes požiadať o príspevok až do výšky 10.000 eur a po splnení podmienok dostanú zálohou až do výšky 5000 eur," priblížilo ministerstvo. 

Vysvetlilo, že vo výzve Obnov dom mini 2 sa tiež upravila výška ročného čistého príjmu na jedného člena domácnosti, ktorá za minulý rok nesmela presiahnuť sumu 8165,30 eura. Žiadosti je možné posielať do konca decembra 2024. Ďalší žiadatelia, ktorí majú vyhotovenú projektovú dokumentáciu a obnovu svojho domu majú premyslenú, môžu získať finančný príspevok do výšky 19.000 eur. Pôjde podľa rezortu o štandardnú výzvu, ktorá bude viackolová. Podmienky výzvy budú zverejnené začiatkom novembra a spustenie podávania žiadostí sa očakáva v priebehu decembra, uviedlo MŽP.

Viac o téme: PomocDomFinanciePovodeňVzduchĽudiaTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu