Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Tohtoročný september bol v Česku najdaždivejším od roku 1961

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Tohtoročný september bol v Česku najdaždivejším od roku 1961. Na stanici v Jeseníkoch zaznamenali najvyšší denný zrážkový úhrn v histórii meraní - 386 milimetrov. Vo svojej správe to v pondelok uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Priemerný mesačný úhrn zrážok (na zrážkomerných staniciach v ČR) 179 milimetrov predstavuje 298 percent normálu 1991 - 2020. Ide o najvyššiu hodnotu septembrového zrážkového úhrnu a dokonca druhý najvyšší zaznamenaný (priemerný) mesačný úhrn zrážok na území ČR v období od roku 1961," spresnili českí meteorológovia. Najvyšší priemerný mesačný zrážkový úhrn zaznamenali v ČR v júli 1997 (204 mm), za september to bolo v roku 2007 (115 mm).

Povodňový stav zasiahol celé územie Česka okrem západných Čiech

Vysoký úhrn zrážok bol podľa ČHMÚ spôsobený najmä extrémnymi zrážkami od 11. do 16. septembra. Zasiahnuté boli predovšetkým Jeseníky, Beskydy a juh krajiny. Na meteorologickej stanici Loučná nad Desnou v Jeseníkoch zaznamenali za deň takmer 386 milimetrov zrážok, čo je najviac od počiatku meraní. Bol tak prekonaný rekord z júla 1897.

Povodňový stav, ktorý po extrémnych zrážkach nastal, zasiahol podľa meteorológov celé územie Česka okrem západných Čiech. "Na mnohých sledovaných profiloch bol zaznamenaný tretí stupeň povodňovej aktivity a úrovne kulminačných prietokov v mnohých prípadoch prekročili dobu opakovania 50 rokov," spresnil ústav s tým, že najmä v povodí Odry a Moravy bola prekročená aj takzvaná storočná voda. Nadnormálny bol september aj teplotne. Priemerná mesačná teplota vzduchu v republike, ktorá dosiahla 15 stupňov Celzia, bola o dva stupne vyššia než normál z rokov 1991 až 2020.

Viac o téme: ČeskoDážďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu