Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Plán obnovy v oblasti justície je ohrozený! Kolíková apeluje na efektívne využitie financií

Mária Kolíková Zobraziť galériu (2)
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Reformy z plánu obnovy v oblasti justície sú ohrozené. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedla opozičná poslankyňa Národnej rady SR a bývala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Financie určené na justíciu v štátnom rozpočte sú podľa nej porovnateľné s inými krajinami Európy, apeluje na ich efektívne využitie.

Kolíková skritizovala rozhodnutia ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), týkajúce sa zrušenia analytického centra a tímov, ktoré sa zaoberali reformami z plánu obnovy. Ide napríklad o insolvenčný register, reformu obchodného registra či elektronizácie justície. "Aj tieto peniaze a tieto projekty sú vzhľadom na míľniky v pláne obnovy a prístup ministra ohrozené," podotkla a dodala, že za rok vo funkcii mrhal časom aj zdrojmi.

aktuálne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému: Zlyhania ministra spravodlivosti Borisa Suska pri rozpočte a pláne obnovy (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa Kolíkovej Susko nestíha ani rekonštrukciu justičných budov. "Peniaze, ktoré na tento investičný dlh mali ísť, sú rovnako ohrozené. Je pravdepodobné, že zo štátneho rozpočtu na budovy peniaze nepôjdu, lebo v ňom tie peniaze na tento účel jednoducho nemáme," spresnila.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (2)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Doplnila tiež, že je potrebné nájsť zamestnancov, ktorí budú dohliadať nad výkonom trestu domáceho väzenia. "Na základe tej zásadnej zmeny trestnej politiky treba približne 200 nových zamestnancov, ktorí by dohliadali nad takýmto výkonom trestu," dodala Kolíková.

"Vyzývam ministra spravodlivosti, aby bol ministrom spravodlivosti pre ľudí a robil veci, ktoré sú pre justíciu užitočné, aby jednoducho konal," uzavrela poslankyňa.

Viac o téme: OhrozenieMária KolíkováJustíciaPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu