Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

AKTUÁLNE Babišov Agrofert dostal rekordnú pokutu od slovenského úradu! TOTO je dôvod

Protimonopolný úrad SR uložil jednu z najvyšších pokút spoločnosti Agrofert, ktorú riadil a vlastnil Andrej Babiš Zobraziť galériu (6)
Protimonopolný úrad SR uložil jednu z najvyšších pokút spoločnosti Agrofert, ktorú riadil a vlastnil Andrej Babiš (Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová, TASR/AP Photo/Petr David Josek, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Spoločnosti Agrofert, vlastníkovi pekární Penam, bola uložená pokuta vo výške 21 miliónov eur za akvizíciu pekární v Bratislave a Žiline bez predchádzajúceho súhlasu Protimonopolného úradu (PMÚ). Z dôvodu koncentrácie, ktorá porušuje hospodársku súťaž, udelil úrad jednu z historicky najvyšších pokút v histórii, informoval v utorok PMÚ.

Tlačová konferencia Protimonopolného úradu SR na tému Rozhodnutie rady PMÚ v prípade Agrofert (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rada Prominopolného úradu SR 8. septembra 2024 potvrdila predchádzajúce rozhodnutie PMÚ, ktorým uložila podnikateľovi Agrofert súhrnnú pokutu vo výške 21 miliónov eur. "Pokuta bola uložená za neoznámenie koncentrácie, ktorou podnikateľ Agrofert získal kontrolu nad dvomi konkurenčnými pekárňami a za vykonávanie práv a povinností vyplývajúcej z tejto koncentrácie bez predchádzajúceho súhlasu PMÚ," priblížil počas tlačovej konferencie predseda PMÚ Juraj Beňa s tým, že spoločnosť vyšetrujú od roku 2017.

Podľa jeho slov PMÚ preukázal, že spoločnosť nadobudla nepriamu výlučnú kontrolu nad slovenskými pekárňami Prvá bratislavská pekárenská a žilinskou pekárňou Peza v septembri 2013. "V snahe obísť zákon však Agrofert formálne nadobudol tieto pekárne postupne, pekáreň v Bratislave v roku 2013 a pekáreň v Žiline až v roku 2016," priblížil Beňa. Dodal, že podľa zákona sa totiž viacero koncentrácií uskutočnených do dvoch rokov medzi tými istými podnikateľmi posudzuje spoločne ako jedna. Nadobudnutie oboch pekárni naraz, respektíve v priebehu dvoch rokov, by preto vzhľadom na výšku spoločných obratov podliehalo posúdeniu zo strany PMÚ, ktorému sa Agrofert pokúsil vyhnúť.

Juraj Beňa
Zobraziť galériu (6)
Juraj Beňa  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Protimonopolný úrad sa opiera o dôkazy

"Dôkazy, ktoré PMÚ získal, ukazujú, že spoločnosť v roku 2013 nadobudla kontrolu nad oboma pekárňami súčasne. Kontrola nad žilinskou pekárňou však mala byť po dobu dvoch rokov vykonávaná v utajení prostredníctvom iného subjektu, od ktorého túto pekáreň plánovala následne oficiálne odkúpiť, k čomu v roku 2016 aj došlo," uviedol Beňa.

Predseda PMÚ upozornil na dôležitú skutočnosť, že Agrofert sa obe pekárne pokúsil nadobudnúť už v roku 2011, no PMÚ túto transakciu zakázal, pretože by prispela k vytvoreniu, resp. posilneniu jeho dominantného postavenia a zabráneniu efektívnej hospodárskej súťaže na viacerých trhoch v oblasti pekárenskej výroby. "Skutočnosť, že spoločnosť si bola plne vedomá predchádzajúceho záporného stanoviska PMÚ k akvizícii oboch pekární bola zohľadnená pri výške pokuty," dodal.

Juraj Beňa a Daniela Lukáčová
Zobraziť galériu (6)
Juraj Beňa a Daniela Lukáčová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jedným z dôkazov je interná komunikácia riadiacich pracovníkov holdingu Agrofert, ktorá bola získaná počas inšpekcie vykonanej PMÚ. Ďalším je priebeh a financovanie celej transakcie, no i skutočnosť, že žilinská pekáreň bola oficiálne nadobudnutá subjektmi, ktoré boli priamo prepojené na Agrofert. "Podstatnými boli taktiež zmeny, ktoré sa uskutočnili v spoločnosti Peza po akvizícii v roku 2013 a finálne ukončenie transakcie v roku 2016 tak, ako to zodpovedalo plánom spoločnosti Agrofert ešte z roku 2011," doplnil Beňa. 

"Dôvodom, prečo došlo k tomu prešetrovaniu, bolo, že úrad z verejne dostupných zdrojov mal informácie o nadobudnutí týchto dvoch pekární relatívne neznámymi subjektmi a v situácii, kedy v roku 2012 vydal rozhodnutie o zákaze koncentrácie a následne v roku 2013 účastník konania vzal oznámenie koncentrácie v rámci preskúmavacieho konania späť," priblížila tiež Daniela Lukáčová z odboru koncentrácií PMÚ SR.

Vedúca oddelenia pre druhostupňové konanie Protimonopolného úradu SR Daniela Lukáčová
Zobraziť galériu (6)
Vedúca oddelenia pre druhostupňové konanie Protimonopolného úradu SR Daniela Lukáčová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Agrofert podá žalobu voči rozhodnutiu

Rozhodnutie Rady PMÚ nadobudlo právoplatnosť dňa 27. septembra 2024. Lehota na zaplatenie pokuty je 60 dní od od právoplatnosti rozhodnutia. Ako však priblížil Beňa, spoločnosť má právo podať žalobu voči rozhodnutiu na Správnom súde. Žaloba nemá odkladný účinok, spoločnosť však môže požiadať súd, aby rozhodol o možnosti odložiť zaplatenie pokuty. "Takejto žiadosti môže, ale aj nemusí súd vyhovieť," vysvetlil.

Agrofert žalobu podá, "keďže rozhodnutie Protimonopolného úradu je nesprávne a poškodzuje našu spoločnosť," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. V stanovisku uvádza, že názory PMÚ vyjadrené v rozhodnutí odporujú prevedenému dokazovaniu a skutočnému stavu veci a sú výsledkom nesprávneho právneho posúdenia a prekročenia právomoci úradu.

AKTUÁLNE Babišov Agrofert dostal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová)

Kontrola koncentrácií je jedným z nástrojov na udržanie a rozvoj účinnej hospodárskej súťaže. Aby bola takáto kontrola efektívna, musia byť koncentrácie podliehajúce kontrole PMÚ oznámené pred tým, ako sa začnú vykonávať práva a povinnosti z nich vyplývajúce. Je preto podľa nich nevyhnutné tento režim zo strany účastníkov koncentrácie rešpektovať a dodržiavať.

Agrofert je český holdingový konglomerát operujúci predovšetkým v odvetviach poľnohospodárstva, potravinárstva a chemického priemyslu, pod ktorý patrí viac ako 250 dcérskych spoločností vrátane pekární Penam a chemickej firmy Duslo v Šali. Spoločnosť Agrofest založil, do roku 2014 riadil a do roku 2017 vlastnil Andrej Babiš.

Viac o téme: AgrofertPekárneProtimonopolný úrad SRJuraj Beňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu