Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Veľké zemetrasenie v kultúre: Šimkovičová vraj chystá radikálne zmeny! Koniec SNG či SNM

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR plánuje potichu a bez odbornej diskusie zrušenie erbových inštitúcií, akými sú Slovenská národná galéria (SNG) či Slovenské národné múzeum (SNM). Upozorňuje na to výbor Kultúrneho štrajku odvolajúc sa na vyjadrenia bývalého šéfa analytickej jednotky zrušeného Inštitútu kultúrnej politiky Marcela Časa. Zaniknúť by tak podľa neho mohla časť kultúrneho dedičstva.

Má ísť o najväčšiu reorganizáciu zbierkotvorných inštitúcií od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. "Nebol stanovený žiadny cieľ takéhoto radikálneho zásahu. Všetko prebieha v tichosti a bez akejkoľvek diskusie s dotknutými inštitúciami a odbornou obcou," konštatuje Čas.

video

Jubilejná výstava k 100. výročiu prvej verejnej knižnice v meste Košice (Zdroj: TASR/František Iván)

Reorganizácia by sa mala dotknúť ôsmich organizácií v pôsobnosti MK SR (Slovenské národné múzeum, Slovenská národná galéria, Slovenské technické múzeum, Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici, Slovenská národná knižnica, Pamiatkový úrad SR, Bibiana, Danubiana), 11 registrovaných múzeí a galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti rôznych miest a krajov, rovnako tak deviatich múzejných zariadení a 24 pamätných domov a múzeí patriacich obciam.

Výsledkom reorganizácie by mali byť štyri nové subjekty patriace pod Správu národného kultúrneho dedičstva, teda Štátne múzeá SR, Štátne umelecké zbierky SR, Štátne hrady a zámky (kasteláni) a Štátna správa národných kultúrnych pamiatok (nehnuteľné národné kultúrne pamiatky v správe štátu).

Reorganizácia by sa dotkla takmer 300 nehnuteľností, 2000 zamestnancov či spravovaného zbierkotvorného bohatstva v hodnote minimálne pol miliardy eur. Návrh taktiež počíta so zoštátnením vybraných zbierkotvorných inštitúcií, napríklad mestom zriaďovanej Galérie Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach či Múzea Andreja Sládkoviča v Krupine, ako aj Prešovským samosprávnym krajom zriaďovaného Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Z analýzy realizovateľnosti návrhu, ktorú na podnet vedenia ministerstva pripravil medzičasom zrušený Inštitút kultúrnej politiky, vyplýva, že reorganizácia má viacero problémov. Ide o absenciu dôvodov, prečo je nutné reorganizovať už fungujúcu múzejnú a galerijnú sieť, hrozbu straty alebo odcudzenia zbierkových predmetov, financovanie reorganizácie či reputačné riziko a hrozba straty zamestnania.

"Reorganizácia tak, ako ju navrhuje ministerstvo kultúry, by znamenala hrozbu straty zamestnania, majetku a zbierkových predmetov, najmä pri 'zbrklej' a nevykomunikovanej zmene," dodáva Čas s tým, že výsledkom by bolo aj bezdôvodné zrušenie erbových kultúrnych inštitúcií ako SNM založené v 1893, SNG založená v 1948 a Pamiatkový úrad SR založený v 1951.

Viac o téme: KultúraSNMSNGMinisterstvo kultúry SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu