Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Generálna prokuratúra podala protesty proti stanoviskám zdravotných poisťovní, ktoré nedali súhlas na úhradu lieku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) SR podala 13 protestov prokurátora proti stanoviskám troch zdravotných poisťovní (ZP), ktoré neudelili súhlas s úhradou lieku Voxzogo vyvinutého na liečbu achondroplázie, určeného pre ľudí malého vzrastu. Informovala o tom hovorkyňa GP Zuzana Drobová. Preskúmaním zamietavých stanovísk ZP navrhla GP tieto opatrenia pre ich nezákonnosť zrušiť.

"Preskúmaním zamietavých stanovísk Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a. s., Dôvera zdravotnej poisťovne, a. s., a Union zdravotnej poisťovne, a. s., dospela generálna prokuratúra k záveru, že stanoviská sú nepreskúmateľné pre neuvedenie dôvodov, pre ktoré nebol udelený súhlas s úhradou lieku Voxzogo indikovaného v boji s achondropláziou pre konkrétneho maloletého pacienta," priblížila hovorkyňa. Uvedené prípady sú podľa GP mimoriadne citlivé, keďže na liečbu achondroplázie je preukázaná účinnosť práve požadovaného lieku Voxzogo, pričom ide zatiaľ o jedinú dostupnú možnosť liečby.

"Nemenej významným je aj moment začatia liečby," poznamenala hovorkyňa. Prokuratúra zastáva názor, že aj keď zákon pri súhlase s úhradou lieku ako jedinej vhodnej možnosti dáva zdravotnej poisťovni možnosť, nie povinnosť uhradiť poistencovi tzv. výnimkový liek, neznamená to, že zdravotné poisťovne môžu rozhodovať svojvoľne, najmä ak ide o použitie verejných financií určených na zdravotné poistenie. GP zároveň upozorňuje, že v takejto mimoriadnej a osobitnej situácii musí byť rozhodnutie o neschválení úhrady pre žiadateľa presvedčivo odôvodnené, pričom len všeobecná konštatácia zdravotných poisťovní o finančnej udržateľnosti systému verejného zdravotného poistenia neobstojí.

Viac o téme: ProtestyGenerálna prokuratúraZdravotné poisťovne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu