Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Táto poisťovňa poukazuje, že liek Voxzogo je na výnimku! Dôvera spochybňuje systém úhrad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) eviduje protesty Generálnej prokuratúry (GP) SR proti stanoviskám troch zdravotných poisťovní (ZP), ktoré neudelili súhlas s úhradou lieku Voxzogo vyvinutého na liečbu achondroplázie, genetickej choroby rastu kostí. Ozrejmila, že liek nie je na Slovensku hradený z verejného zdravotného poistenia. ZP Dôvera tvrdí, že systém výnimiek na úhradu nekategorizovaných liekov nikdy neobhajovali, práve naopak, roky hovoria, že tento spôsob úhrad nie je udržateľný.

"V prípade, že VšZP vyhovie protestu prokurátora a stanoviská zruší, neznamená to, že je povinná pristúpiť k úhrade výnimkového lieku, ale bude postupovať výlučne v intenciách zákona, pretože liek Voxzogo zatiaľ na Slovensku kategorizovaný nie je a nie je teda hradený z verejného zdravotného poistenia," vysvetlila VšZP.

archívne video

VšZP spúšťa program Dr. Nonstop+, má pomôcť v čase výpovedí pediatrov, problémoch s dostupnosťou ambulantnej pohotovostnej služby a urgentov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Dôvera je presvedčená, že poistenci a pacienti majú právo presne vedieť, čo kryje verejné zdravotné poistenie. O tom, čo má a nemá byť hradené z verejného zdravotného poistenia, má podľa jej slov rozhodovať štát. "V porovnaní s okolitými krajinami vynakladáme na lieky takmer dvojnásobný podiel z celkových výdavkov na zdravotnú starostlivosť. Tieto peniaze potom chýbajú v ostatných sektoroch, ako sú ambulantná starostlivosť, dlhodobá a následná starostlivosť a ďalšie oblasti," ozrejmila Dôvera.

Generálna prokuratúra SR v piatok (27. 9.) informovala o podaní 13 protestov prokurátora proti stanoviskám troch zdravotných poisťovní, ktoré neudelili súhlas s úhradou lieku Voxzogo vyvinutého na liečbu achondroplázie. Preskúmaním zamietavých stanovísk ZP navrhla GP tieto opatrenia pre ich nezákonnosť zrušiť.

Viac o téme: ZdravotníctvoLiekyVšZPDôveraVoxzogo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu