Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Kauza zákazky pre Tarabovho známeho má pokračovanie: Zvláštne dianie u vodohospodárov a ďalšia zmluva

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Kauza zákazky pre známeho ministra životného prostredia Tomáša Tarabu má pokračovanie. Slovenský vodohospodársky podnik podľa portálu Aktuality.sk robil pred medializovaným tendrom prieskum trhu, ktorý vzbudzuje veľké otázniky. Upozorňuje na možný konflikt záujmov.

Začiatkom augusta sa v súvislosti s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nominant SNS) prevavila informácia, že rezortu životného prostredia, ako aj jeho Slovenskému vodohospodárskemu podniku a Vodohospodárskej výstavbe, má dodávať právne služby advokátska firma Patrika Podhorského, ktorý je v Modre Tarabovým susedom a poznajú sa. Okamžite prišla kritika zo strany opozície. 

Zazmluvnenie advokátskej firmy na envirorezorte je podľa opozičného poslanca za hnutie Progresívne Slovensko Jána Hargaša dôkazom toho, že vláda myslí na svojich blízkych ľudí. Poukazuje pri tom na to, že právna kancelária patrí Tarabovmu susedovi z Modry. "Jeho firma mala v minulých rokoch priemerné tržby 300-tisíc eur, no len za dva a pol mesiaca s rezortom, ktorý vedie jeho známy, podpísala zmluvy za takmer 600-tisíc eur. Je tu veľké riziko konfliktu záujmov," skonštatoval Hargaš. Na susedský vzťah medzi advokátom a Tarabom poukázal aj opozičný poslanec za SaS Alojz Hlina.

archívne video

Medializované zmluvy pre Tarabovho suseda sú len vrcholom ľadovca. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mimoparlamentná strana Demokrati uviedla, že firma si v niektorých prípadoch za jeden úkon môže účtovať 15-tisíc eur. Člen strany Michal Kiča preto podal podnet na prešetrenie a ministerstvo žiada o dokumenty, za akých podmienok bola vybraná advokátska kancelária. Obrátil sa takisto na Úrad vládneho auditu a ministerstvo financií, pretože sa domnieva, že časť služieb si objednáva envirorezort nehospodárne a nevie preukázať ich účelovosť.

Taraba kritiku odmietol

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) odmietol kritiku za to, že na rezorte zazmluvnil externú advokátsku firmu Podhorský & Partners. Taraba informoval, že ministerstvo si zaplatilo právnika Patrika Podhorského, aby mu zanalyzoval situáciu v súvislosti so zálohovým systémom jednorazových nápojových obalov. "Pán Podhorský je advokát, ktorý vyšiel tendrom, a požiadal som ho, aby mi zanalyzoval tú situáciu, a zadal som úlohy, ktoré v novej legislatívnej činnosti chcem mať," podotkol šéf envirorezortu. Priznal, že advokáta poznal tri či štyri roky. S advokátskou firmou uzavrel podľa Centrálneho registra zmlúv rámcové zmluvy za takmer 600-tisíc eur. Z toho za doterajšie právne služby firme vyplatili 40-tisíc eur," povedal ešte začiatkom augusta Taraba.

archívne video

Tlačová konferencia ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Nebudem robiť s ľuďmi, ktorí tu boli zažratí desať, 12, 15 rokov. Nebudem podpisovať dokumenty, ktoré tu pripravujú kadejaké predĺžené ruky od Budaja a Kiču. Budem robiť s ľuďmi, ktorým verím, dôverujem," reagoval Taraba. Vysvetlil, že v rámci zazmluvnenia externého právnika oslovilo ministerstvo päť právnických kancelárií napriek tomu, že nemuselo. V právnych službách na ministerstve podľa Tarabu urobili zmeny, ktoré Slovensku ušetria milióny. Zároveň vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby riešil poistky a právne služby na ministerstvách.

Vodohospodári utajujú zásadnú informáciu

Ako v utorok informoval portál Aktuality.sk, Slovenský vodohospodársky podnik má niekoľko týždňov novú právničku Lenku Géč, pričom poukázali na to, ako sa k vodohospodárom dostala. Podľa jeho informácií počas výberu nového externého dodávateľa právnych služieb oslovili aj advokátsku kanceláriu LG Iuris, ktorá patrí právničke Géč. Tá však o zákazku neprejavila záujem a svoju ponuku im neposlala a tak napokon zmluvu získala spomínaná advokátska kancelária Patrika Podhorského.

Portál však zistil, že aj napriek tomu, že advokátka sa o externé poskytovanie služieb vodohospodárom nezaujímala, dnes pre nich aj tak robí na pozícii internej podnikovej právničky. Jej meno totiž bolo na liste, ktorým Aktualitám vodohospodári odmietli ukázať zápisnicu z prieskumu trhu na možných dodávateľov expertných právnych služieb. Slovenský vodohospodársky podnik im neposlal žiadnu z požadovaných informácií a dokonca ani neuviedol dôvod, prečo sa tak rozhodol. Aktuality teda poukazujú na to, že o tom, že od vodohospodárov nedostanú dokumenty z prieskumu trhu, rozhodovala tá istá právnička, ktorú oslovili v prieskume trhu rezortu životného prostredia. Advokátky sa pýtali, či to nepovažuje za konflikt záujmov, no neodpovedala.

Viac o téme: Tomáš TarabaSlovenský vodohospodársky podnikPatrik PodhorskýLenka Géč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu