BRATISLAVA - Pri varení každoročne vznikne približne 200 požiarov, pričom v desiatich percentách prípadov sa obsluhujúca osoba zraní. Najčastejšie ide o požiare spôsobené pripálenou stravou na sporáku či zlým technickým stavom spotrebičov. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) o tom informoval na sociálnej sieti.
"Ak na varenie používate spotrebič na plyn, dbajte na technický stav pripojovacej hadice (potrubia), aby nedochádzalo k úniku plynu," upozornil HaZZ. Dodal, že je bezpečné nevariť a nepiecť na neprimerane silnom plameni i vysokej teplote a pokrm treba pravidelne kontrolovať, aby nedošlo k spáleniu.
archívne video
HaZZ radí v prípade požiaru použiť vhodné hasiace prostriedky, ako látky a deky, veľké utierky, piesok či hlinu z kvetín. Zdôraznil, že požiar horiaceho oleja je nevhodné hasiť vodou. "Pri rozsiahlom požiari upozornite susedov zvolaním 'horí' a zavolajte hasičov," doplnil. Pri evakuácii z bytového domu odporúča HaZZ zavrieť bytové dvere, aby sa požiar nešíril ďalej a aby sa dym nedostal do schodiska. "Pri evakuácii si dýchacie cesty prekryte vlhkým kusom látky," pripomenul. HaZZ k 31. októbru eviduje 147 požiarov, ktoré vznikli pri obsluhovaní spotrebičov počas varenia.