Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Prokurátori si stanovili jednotný postup pri vyšetrovaní obchodovania s ľuďmi

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zosúladenie postupov prokurátorov smerujúce k efektívnejšiemu stíhaniu a dokazovaniu trestnej činnosti v prípade obchodovania s ľuďmi bolo témou pracovného stretnutia zástupcov Generálnej prokuratúry (GP) SR s prokurátormi krajských a okresných prokuratúr. V rámci dvojdňového (3. - 4. 9.) pracovného semináru identifikovali prokurátori hlavné výzvy pri vyšetrovaní tejto trestnej činnosti.

"V závere si zvolili jednotný postup, ktorý má unifikovať doterajšiu nejednotnú aplikačnú prax jednotlivých prokuratúr," ozrejmila hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová. Zvýraznili v ňom nestíhať samotné obete trestnej činnosti a úsilie smerovať k tomu, aby vyšetrovanie nezáviselo od trestného oznámenia potencionálnej obete, ale aj od pracovníkov inšpektorátov práce, pracovníkov sociálnej kurately, azylových priestorov a podobne.

archívne video

TK strany Demokrati na tému "Generálna prokuratúra je v tom až po uši!" (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga)

Nevyhnutnosť finančného vyšetrovania

"Prokurátori tiež poukázali na absolútnu nevyhnutnosť finančného vyšetrovania pri všetkých formách tejto trestnej činnosti a zároveň sa zhodli na potrebe vzdelávania sa v tejto oblasti trestnej činnosti a vzájomnej výmeny poznatkov," dodala Drobová.

Najčastejšou formou obchodovania s ľuďmi na Slovensku je zneužívanie na účely sexuálneho vykorisťovania, týka sa viac ako polovice všetkých obetí. Druhou najčastejšou formou je nútená práca, ktorá postihuje najmä mužov, a nútené sobáše, ktoré postihujú maloleté dievčatá. Ďalšou častou formou je nútené žobranie.

Hlavnými lektormi pracovného stretnutia boli prokurátori trestného odboru GP SR Zuzana Király, špecializujúca sa na trestnú činnosť obchodovania s ľuďmi, a Peter Golha, prokurátor špecializujúci sa na finančné vyšetrovanie. Podujatia sa zúčastnila aj prvá štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská, ktorá je zároveň slovenskou koordinátorkou na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a predsedníčkou expertnej skupiny na boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

Viac o téme: PostupPoradaObchodovanie s ľuďmiProkurátoriGenerálna prokuratúra SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu