Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Žilinka pozastavil výkon funkcie okresnej prokurátorke: Šéfovala v Leviciach, teraz je trestne stíhaná

Maroš Žilinka
Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie prokurátora bývalej okresnej prokurátorke v Leviciach Mgr. Kataríne Takácsovej. Jeho rozhodnutie dnes nadobudlo účinnosť. Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.

Bývala okresná prokurátorka Mgr. Katarína Takácsová dokonca ešte pred pár týždňami viedla okresnú prokuratúru v Leviciach. Z funkcie ju Žilinka odvolal začiatkom júna tohto roka. Dôvodom boli závažné porušenia zákonnosti v konkrétnej trestnej veci. Generálny prokurátor zároveň nariadil vykonanie komplexnej previerky práce na Okresnej prokuratúre Levice.

„Prokurátorka je vyšetrovateľom Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici trestne stíhaná pre pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktorého sa mala dopustiť v súvislosti s výkonom funkcie prokurátora,“ informoval Žilinka o dôvodoch pozastavenia výkonu jej funkcie.

 

ÚČELOM DOČASNÉHO POZASTAVENIA VÝKONU FUNKCIE PROKURÁTORA TRESTNE STÍHANÉHO PRE TRESTNÝ ČIN SPÁCHANÝ V SÚVISLOSTI S...

Posted by Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR on Monday, September 2, 2024

Osem rokov nepodala žalobu a klamala nadriadenému

Nadácia Zastavme korupciu informovala ešte v máji tohto roka, že prokurátorka osem rokov nepodala obžalobu v prípade, ktorý sa týkal krátenia daní a dodnes – už takmer 17 rokov, nie je uzavretý. „A podľa dokumentov z disciplinárneho konania klamala nadriadenému, keď sa pri kontrole pýtal, že obžaloba je už na súde. Disciplinárna komisia ju preto potrestala zrážkou z platu o 15 percent na tri mesiace. Stalo sa tak v roku 2015, prípad však dodnes nie je skončený," píše mimovládka.

„Rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora v prípadoch, keď je proti prokurátorovi vedené trestné stíhanie pre úmyselný trestný čin spáchaný v súvislosti s výkonom funkcie prokurátora, považujem nevyhnutné pre zachovanie dôveryhodnosti prokuratúry“ dodal Žilinka.

Prokurátor, ktorému bol dočasne pozastavený výkon jeho funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora a nesmie vykonávať funkciu prokurátora.

Viac o téme: LeviceMaroš ŽilinkaOkresná prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu