Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Rade vlády SR pre národnostné menšiny bude predsedať premiér

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predsedom Rady vlády SR pre národnostné menšiny bude predseda vlády, podpredsedom splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny. Zástupcovia jednotlivých národnostných menšín vytvoria v rade 27-člennú komoru. Vyplýva to z návrhu štatútu Rady vlády SR pre národnostné menšiny, ktorý predložili do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Zástupcov národnostných menšín budú do komory nominovať organizácie angažujúce sa v oblasti podpory a rozvoja národnostných menšín tak, aby maďarská národnostná menšina mala v komore siedmich zástupcov, rómska štyroch, rusínska troch, česká a ukrajinská menšina po dvoch a zvyšné - nemecká, poľská, moravská, ruská, bulharská, chorvátska, židovská, srbská a vietnamská národnostná menšina po jednom zástupcovi. V rade takisto budú pôsobiť aj zástupcovia rady za ústredné orgány štátnej správy a stáli členovia rady bez hlasovacieho práva.

archívne video

Poslanec Gyimesi o novinkách pre národnostné menšiny žijúce na Slovensku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rada bude odborným, poradným, koordinačným, konzultatívnym a iniciatívnym orgánom vlády pre otázky týkajúce sa národnostných menšín, etnických skupín a ich príslušníkov, bude pôsobiť aj ako odborný orgán pre oblasť implementácie Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov a Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín.

Vznik samostatnej Rady vlády SR pre národnostné menšiny súvisí s novelou zákona o organizácii činnosti vlády, ktorú poslanci Národnej rady SR schválili na konci júna. V súčasnosti je oblasť národných menšín v gescii Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

Viac o téme: PremiérŠtatútRobert FicoNárodnostné menšinyRada vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu