Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rodová rovnosť v parlamentoch: Dlhá cesta k rovnováhe a prekonávanie chudoby žien

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Pokrok v oblasti zrovnoprávnenia žien a mužov je stále pomalý. Vyplýva to zo správy organizácie OSN Ženy (UN Women), zverejnenej v utorok. Informuje o tom agentúra DPA.

Rodová rovnosť v parlamentoch jednotlivých krajín tak v súlade s týmto trendom podľa UN Women zostáva iba vzdialeným snom a mohol by sa naplniť najskôr v roku 2063. Ešte ďalších 137 rokov však bude trvať oslobodenie všetkých žien a dievčat od chudoby. Naďalej však bude nútenému sobášu v detskom veku vystavené každé štvrté dievča, uvádza sa v správe.

archívne video

Výber členov hodnotiacej komisie nebol transparentný, tvrdí Roskoványi (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Dokument poukazuje aj na náklady spojené s rodovou nerovnosťou. Napríklad náklady, keď krajiny neposkytujú svojmu mladému obyvateľstvu adekvátne vzdelanie, sa ročne vo svete vyšplhajú na viac než desať miliónov dolárov, cituje DPA.

V správe sa ďalej uvádza, že vo svete dochádza naopak k pokroku v posilňovaní roly žien a dievčat. Každé štvrté parlamentné kreslo je obsadzované ženami, čo predstavuje výrazný nárast v porovnaní s obdobím spred desiatich rokov.

Extrémna chudoba

Podiel žien a dievčat žijúcich v extrémnej chudobe klesol podľa správy pod desať percent. S primeranými opatreniami, medzi ktoré patria napríklad aj zákony zamerané proti domácemu násiliu a vyššie investície do ženských projektov, by sa dosiahol väčší pokrok v oblasti rodovej rovnosti, uvádza organizácia OSN Ženy.

Viac o téme: PokrokŽenyChudobaOSNRodová rovnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu