Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

AKTUÁLNE Prezident sa v paláci stretol s premiérom: O čom Pellegrini diskutoval s Ficom?

Zobraziť galériu (18)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Prezident SR Peter Pellegrini pokračuje v sérii stretnutí s najvyššími predstaviteľmi politického života. V utorok v Prezidentskom paláci v Bratislave prijal predsedu vlády SR Roberta Fica. Ide o ich prvé oficiálne stretnutie, odkedy sa Pellegrini stal prezidentom. Inaugurácie sa Fico nezúčastnil, keďže sa zotavoval zo zranení po atentáte.

Prezident Peter Pellegrini, podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD) a premiér Robert Fico (Smer-SD) podpíšu 1. septembra v starej budove Národnej rady SR v Bratislave spoločné vyhlásenie o otázkach zahraničnej politiky, kde budú deklarovať jednotný postup. Vyhlásil to prezident po utorkovom stretnutí s premiérom. Pellegrini zároveň ocenil, že na koaličných rokovaniach sa otvorí otázka vyrovnania sa vzťahov vo vnútri koalície.

"Spoločne podpíšeme vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov v otázkach spoločného postupu zahraničnej politiky Slovenskej republiky, kde jasne deklarujeme, kde Slovensko patrí, akú zahraničnú politiku chce vykonávať a kde ukážeme jednotu v postupe, aby neboli žiadne pochybnosti," povedal prezident. Zároveň zopakoval, že chce obnoviť intenzívny dialóg na úrovni troch najvyšších ústavných činiteľov a hľadať spoločné riešenia a postupy pri vnútro- i zahranično-politických otázkach.

Prezident SR Peter Pellegrini sa stretol s predsedom vlády Róbertom Ficom v prezidentskom paláci. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Piblížil, že na stretnutí hovorili o premiérových ďalších pracovných aktivitách v zahraničnopolitickej oblasti, o blížiacej sa parlamentnej schôdzi i o súčasnej situácii vo vládnej koalícii. "Je to samozrejme v rukách predsedov koaličných strán, ktorí určite na najbližších koaličných rokovaniach otvoria otázku aj vysporiadania sa vzťahov vo vnútri tak, aby sa vládna koalícia mohla plnohodnotne venovať riešeniu konkrétnych problémov slovenskej spoločnosti," poznamenal Pellegrini. Je presvedčený, že návrat k riešeniu problémov Slovenska a k napĺňaniu priorít z Programového vyhlásenia vlády je "najlepší recept" na to, priviesť spoločnosť opäť k pokoju.

AKTUÁLNE Prezident sa v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Premiér víta dohodu o podpise spoločnej deklarácie najvyšších ústavných činiteľov k zahraničnopolitickej orientácii Slovenska, stretnutie je na programe 1. septembra. "Ako predseda vlády SR budem vždy presadzovať koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky, ale bez akéhokoľvek ohrozenia nášho členstva v zásadných medzinárodných organizáciách, ktorými pre Slovensko sú Európska únia a Severoatlantická aliancia," vyhlásil.

Fico spomenul, že v najbližšej dobe bude vláda riešiť aj otázku konsolidácie verejných financií, kde je na stole niekoľko variant. Doplnil, že bude plne rešpektovať legitímne využívanie práva veta od prezidenta. "Verím, že to bude na základe vecných a odborných argumentov," doplnil. Pellegrini nebude podľa Fica "predmetom ataku" za to, ak sa rozhodne využiť právo veta, pretože je to jeho základné ústavné právo.

Robert Fico
Zobraziť galériu (18)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pri šéfovi NRSR stále nie je riešenie

Otázka voľby predsedu Národnej rady (NR) SR podľa premiéra Roberta Fica stále nemá riešenie, zatiaľ nie je táto agenda pripravená tak, aby mohla prísť na rokovanie parlamentu. Rozhodujúcu úlohu musia zohrať strany Hlas-SD a SNS. Fico podľa svojich slov pomáha k dosiahnutiu dohody, tento post je podľa neho potrebné zastabilizovať, keďže ide o druhú najvyššiu ústavnú funkciu. Povedal to po utorkovom stretnutí s prezidentom Petrom Pellegrinim.

AKTUÁLNE Prezident sa v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Nebudem teraz viesť žiadne dišputy, kde sa nachádzame, ako sa nachádzame. Fakt je ten, že momentálne táto agenda nie je taká pripravená, aby mohla automaticky ísť na rokovanie Národnej rady SR," povedal premiér vo vyhlásení v Prezidentskom paláci.

Prezident podotkol, že ide o prvé oficiálne stretnutie s Ficom od májového atentátu. "Niekedy sa mi zdá ako keby vaša snaha o rýchlu rekonvalescenciu a váš relatívne rýchly návrat do plného výkonu práce predsedu vlády SR u nejakej časti spoločnosti vzbudili dojem, ako by sa vôbec nič vážne nestalo a spoločnosť a časť politickej reprezentácie sa akoby vrátilo naspäť, ba niekedy sa mi zdá, že ešte s väčšou intenzitou do extrémne nevraživého politického súboja," poznamenal. Je preto podľa neho potrebné poukazovať na to, že útok na premiéra bol a je aj útokom na demokraciu SR.

Prezident žiada vyriešiť problém so zvolením nového predsedu NR SR

Prezident sa už v pondelok stretol s podpredsedom NR SR Petrom Žigom (Hlas-SD). Následne apeloval na vládnu koalíciu, aby definitívne vyriešila problém so zvolením nového predsedu Národnej rady SR. "Ak je politické napätie, tak treba jednoducho hľadať rozuzlenie tohto problému a neodkladať ho na neurčito, pretože to neprospieva k stabilite, a myslím si, že vládna koalícia musí byť schopná nájsť spôsob riešenia tejto situácie," vyhlásil v pondelok prezident. On z funkcie prezidenta do toho zasahovať nebude.

V najbližších dňoch chce prezident pokračovať v stretnutiach s predsedami koaličných parlamentných strán. Po nich sa stretne aj s predsedami opozičných strán a aj s ministrami v reakcii na aktuálnu situáciu. Zároveň uviedol, že by sa chcel vrátiť ku tradícii, ktorá u jeho predchodkyne Zuzany Čaputovej podľa jeho slov absentovala.

Prezident SR Peter Pellegrini po stretnutí s podpresedom NRSR Petrom Žigom dáva mediálne vyhlásenie. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Chcem, aby sme sa v pravidelných intervaloch, k zásadným otázkam domácej alebo zahraničnej politiky, stretávali za okrúhlym stolom na úrovni troch najvyšších ústavných činiteľov tak, ako sa to v demokratickej krajine patrí," vyhlásil. Pellegrini zároveň avizuje, že ešte do konca roka predstúpi pred NR SR so správou o stave republiky.

Prezident zdôraznil, že účelom týchto stretnutí nie je zasahovať do fungovania a právomocí parlamentu a vlády SR. Chce byť však informovaný a dohliadať na to, ako fungujú a zabezpečujú chod jednotlivé ústavné orgány tohto štátu.

Viac o téme: Robert FicoPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu