Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Záhadný vír v Košiciach! Východné Slovensko zasiahli búrky, varovanie meteorológov

Ilustračné foto Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ))

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil pre niektoré okresy výstrahy pred búrkami. Ide o okresy v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji, kde platia aktuálne výstrahy druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Záhadný vír v Košiciach!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Zvýšené výstrahy platia pre okresy Revúca, Bardejov, Levoča, Prešov, Sabinov, Stropkov, Svidník, Vranov nad Topľou, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Košice mesto a Košice-okolie. Podľa meteorológov je tam zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov (mm) za 30 minút, s nárazmi vetra rýchlosti 70 až 110 kilometrov za hodinu (km/h) a s krúpami. Výstrahy platia predbežne do 17.00 h.

archívne video

Vo Vranove nad Topľou vyhlásili mimoriadnu situáciu, búrka napáchala škody (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

S búrkami však treba počítať aj v ďalších okresoch Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja. Pre tie platia aktuálne výstrahy prvého stupňa. V nich je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm za 30 minút, s nárazmi vetra rýchlosti 65 až 85 km/h a s krúpami. Výstrahy platia predbežne do 17.00 h, na krajnom východe do 23.00 h.

Studený front prináša výrazné ochladenie, silný vietor a búrky

Studený front, ktorý postupuje cez územie Slovenska, prináša výrazné ochladenie, silný vietor a búrky. Búrky zapríčiňuje v súčasnosti najmä na východnom Slovensku. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. 

 

Studený front už postupuje cez naše územie a prináša výrazné ochladenie, silný vietor a búrky Studený front aktuálne...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, August 21, 2024

Studený front postupuje ďalej na východ, avšak vietor z búrok začína smerovať viac na juh. Nárazy vetra ojedinele presahujú rýchlosť 70 kilometrov za hodinu. Keďže pred frontom sa podľa meteorológov výrazne oteplilo, v okolí frontu vznikol na východnom Slovensku veľmi výrazný teplotný rozdiel. Pred frontom je väčšinou 30 až 34 stupňov Celzia, za ním 16 až 21 stupňov Celzia.

"Z Košíc nám nahlásili vertikálne mohutnejší prašný vír (prípadne ďalšie názvy ako bosorka, rarach, dust devil), prechodne aj s výraznejšou cirkuláciou pri povrchu," dopĺňa SHMÚ.

 

Z Košíc ste nám nahlásili vertikálne mohutnejší prašný vír (prípadne ďalšie názvy ako bosorka, rarach, dust devil),...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, August 21, 2024

"Front tak prináša výrazné ochladenie. Vyskytuje sa aj prívalový dážď," konštatuje SHMÚ. Front postupne prejde podľa meteorológov celým východným Slovenskom. Prinesie zrážky, lokálne aj intenzívne búrky s prívalovým dažďom a so silným vetrom. Večer by sa mala podľa meteorológov situácia opäť upokojiť.

Aktuálna situácia na Orave:

Mesto Hlohovec dočasne zatvoril zámocký park

Mesto Hlohovec upozorňuje na dočasné uzavretie zámockej záhrady. Dôvodom uzavretia parku je kalamitná situácia po silnej búrke, ktorá zasiahla mesto v utorok (20. 8.) večer. "Zámocký park bude kvôli bezpečnosti obyvateľov a pre prebiehajúce ošetrovacie a odstraňovacie práce poškodených drevín uzatvorený do piatka 23. augusta do polnoci," upozornila radnica.

Pre okres Námestovo vydali meteorológovia hydrologickú výstrahu 3. stupňa

Pre okres Námestovo vydali meteorológovia hydrologickú výstrahu tretieho stupňa pred prívalovou povodňou. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. "Vzhľadom na spadnuté prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," konštatuje SHMÚ.

Pre tri okresy v Košickom kraji bola vydaná hydrologická výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou. Ide o okresy Michalovce, Trebišov bez Roňavy a Trebišov-Roňava. Prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, najmä na malých tokoch, predpokladajú meteorológovia v súvislosti s očakávanými prívalovými zrážkami pri búrkach. Pre niektoré okresy Prešovského a Košického kraja platia do večera výstrahy prvého stupňa pred búrkami. 

Viac o téme: PočasieBúrkyVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu