Štvrtok12. september 2024, meniny má Mária, Mia, zajtra Ctibor, Tobiáš, Tobias

Štefan Kuffa prerušil predstavenie košického národného divadla: Štátneho tajomníka nechal vyviesť starosta! Tvrdí, že ho napadli

(Zdroj: Facebook/Štefan Kuffa • SNS - ŽIVOT NS, sdke.sk)

MALÁ FRANKOVÁ – Predstavenie Národného divadla Košice v obci Malá Franková prerušil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa. Ten uprostred výstupu herečky začal určovať, pre koho je predstavenie vhodné a kto by tam mal nemal ostať sedieť. Incident sa odohral v obci Malá Franková, pričom Kuffu nakoniec nechal vyviesť starosta.

Na sociálnej sieti o tom informoval šéfredaktor Zamagurských novín Lukáš Marhefka, ktorý bol na mieste ako divák. „Zažil som niečo tak nehorázne, že sa z toho doteraz chvejem," uviedol Marhefka. V čase, keď mala počas hry Moje baby výstup herečka Dana Košická, do predstavenia Národného divadla Košice podľa jeho slov svojvoľne vstúpil tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa, ktorý začal určovať, pre koho je predstavenie vhodné, pre koho vhodné nie je, kto by tam mal ostať sedieť a kto by tam sedieť nemal.

„Svojvoľne prerušil výstup herečky a keď sme začali kričať a odmietať jeho správanie, označil ma za slniečkára a nechcel opustiť tento priestor, až kým neprišiel starosta a neodviedol ho odtiaľ,“ opísal incident Marhefka.

Kuffa tvrdí, že ho napadli

K incidentu sa na sociálnej sieti vyjadril aj samotný Štefan Kuffa, ktorý tvrdí, že ho napadli zamestnanci divadla. „Mali sme krásny večer, bolo tam kultúrne podujatie, svätá omša. Na záver večer pustili perverzný film, kde v javisku boli deti,“ uvádza štátny tajomník. Kuffa ďalej tvrdí, že keď ich upozornil na to, že to nemajú púšťať, že je to nevhodné a vyzval rodičov a deti, aby tieto deti poslali preč, napadli ich tyčami. „Človek, ktorý natáčal to video, dostal po ruke,“ doplnil Kuffa s tým, že jeho mobil padol na zem a rozbil sa.

 

Pravda je taká, že včera pred deťmi v obci Malá Franková púšťali progresívni herci perverzné predstavenie plné lgbti...

Posted by Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS on Monday, August 19, 2024

Podľa zverejneného videa sa tento incident odohral až večer po skončení predstavenia, keď balili scénu. Pracovníci divadla sa podľa záberov tyčami zahnali sa na ľudí okolo Kuffu, ktorí si ich nakrúcali.

Herečka nič šialenejšie a nehoráznejšie nezažila

K incidentu sa vyjadrila aj herečka Národného divadla Košice Ľuba Blaškovičová, ktorá v predstavení Moje baby účinkuje. „Cenzor, štátny tajomník Kuffa zasiahol- priamo vstúpil- do predstavenia, zastavil ho a vyháňal divákov... predstavenie bolo prerušené... hádka medzi ním a divákmi...,“ opisuje situáciu na sociálnej sieti. Verí pritom, že divadlo vydá oficiálne stanovisko. „Za seba: nič šialenejšie a nehoráznejšie a dehonestujúcejšie umeleckú tvorbu a umelca, stojaceho práve na javisku, som nezažila a nepočula,“ uviedla herečka.

 

"Moje baby" - sa šíria FB. Predstavenie v goralskej dedinke Malá Franková... Cenzor, štátny tajomník Kuffa zasiahol-...

Posted by Luba Blaskovicova on Sunday, August 18, 2024

Inscenácia Moje baby je írska hra, ktorú v Národnom divadle Kočice hrajú od roku 2016. Účinkujú v nej herečky košického národného divadla Alena Ďuránová, Dana Košická a Ľuba Blaškovičová. Kultúrna inštitúcia na webovej stránke upozorňuje, že inscenácia je vhodná od 18 rokov.

Danko verí vo vyšetrenie incidentu

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko odsúdil útok na štátneho tajomníka envirorezortu Štefana Kuffu. Verí, že to polícia vyšetrí. "Predstavenie nebolo vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov. Štefan Kuffa na to upozornil. A v tom návale emócií, samozrejme, vznikol konflikt, čo si však myslím, že žiaden 'slniečkar', ak sú teda takí mierumilovní, by nemal oceľovou tyčou zaútočiť na Štefana Kuffu," poznamenal šéf národniarov na sociálnej sieti.

Útok nazval brutálnym a odsúdil ho. "Verím, že ak to bol zamestnanec košického Národného divadla, tak veľmi rýchlo skončí," dodal. Incident by mal byť podľa Danka poučením pre organizátorov, že by mali upozorniť na to, ak predstavenie nie je vhodné pre maloleté deti.

Podľa opozície musí byť Kuffa okamžite odvolaný

Strana Sloboda a Solidarita vyzýva v tejto súvislosti na odvolanie Štefana Kuffu. "Zotrvanie Štefana Kuffu na pozícií štátneho tajomníka, ktorý za celé mesiace nevykázal jednu jedinú činnosť v rezorte ministerstva životného prostredia, je urážkou pre všetkých pracujúcich občanov. Tento človek pritom poberá obrovský plat, má k dispozícií limuzínu, šoféra a podriadených. Už dnes ráno mal po včerajšom incidente minister Taraba predložiť návrh na jeho odvolanie. Keďže tak neurobil, vyzývame vládu, aby okamžite odvolala Štefana Kuffu z pozície štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Na odstúpenie vyzýva Kuffu aj Progresívne Slovensko. Ak tak neurobí, o jeho odvolanie žiadajú ministra životného prostredia Tarabu. "Kuffa si podľa očividne pomýlil rolu štátneho tajomníka vlády demokratickej krajiny so stredovekou rolou inkvizítora," vyhlásila podpredsedníčka PS a Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová.

“Podobné správanie vysokých štátnych predstaviteľov si nepamätám ani za čias mečiarizmu. Je absolútne neprípustné, aby v akejkoľvek demokratickej krajine politici prerušovali predstavenia a zasahovali do umeleckého prejavu,” uviedla Jaurová. 

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová zdôraznila, že neexistuje dôkaz akejkoľvek jeho práce za mesiace na poste štátneho tajomníka MŽP. “Namiesto toho chodí po Slovensku a hovorí ľuďom, na čo sa smú a nesmú pozerať. Po divákoch vykrikuje, aby sa mu ospravedlnili, keď sa voči jeho správaniu ozvú a divadelný personál necháva príkazom protizákonne bez ich súhlasu natáčať. Štefan Kuffa je zjavne opitý mocou, jeho papalášistické a inkvizičné správanie prekročilo všetky medze. Je najvyšší čas, aby na svojej pozícii skončil,” uzavrela Stohlová.

 

Kuffa sa vo svojom presvedčení morálnej nadradenosti rozhodol kázať prítomným o tom, pre koho je a pre koho naopak nie...

Posted by Progresívne Slovensko on Monday, August 19, 2024

Exministerka kultúry za hnutie OĽANO (dnes hnutie Slovensko) Natália Milanová uviedla, že je nebezpečné, ak sa predstaviteľ štátu, ktorý má v prvom rade slúžiť ľuďom, "zaháňa kladivom na čarodejnice" a chce brániť všetkému, čo nespĺňa jeho predstavy. "Umenie vždy bolo a vždy bude slobodné. Aj keď muselo v histórii prežívať ťažké časy, pretrvalo a pretrvá. Problém s ním môžu mať iba radikáli, ktorí majú strach," uviedla na sociálnej sieti.

Viac o téme: Štefan KuffaNárodné divadlo Košice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu