Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Progresívne Slovensko navrhuje zmenu podmienok pri registrácii cirkví

Michal Šimečka
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičné PS chcú presadiť zmenu podmienok pri registrácii cirkví a náboženských spoločností. Navrhujú dvojstupňový proces registrácie. Chcú tak zabezpečiť prístup k právam plynúcim z náboženskej slobody aj menším spoločenstvám, ktoré sú podľa nich v súčasnosti diskriminované. Do parlamentu predložili novelu zákona o slobode náboženskej viery, postavení cirkví a náboženských spoločností.

Prvý stupeň registrácie by podľa novely mohla cirkev či náboženská spoločnosť získať pri počte 150 členov. Na získanie druhého stupňa by zase bolo treba nepretržitú činnosť päť rokov v súlade so zákonom aj počet členov na úrovni minimálne jedného promile celkového počtu obyvateľov SR. "Podstatou navrhovaného riešenia je sprístupnenie práv na zhromažďovanie sa na účel vyznávania náboženskej viery a prístup do verejnoprávnych médií hneď po prvom stupni registrácie. Prístup k právu na príspevok zo štátneho rozpočtu, ako aj niekoľko ďalších práv získajú subjekty až po druhom stupni registrácie," ozrejmili predkladatelia.

archívne video

Táto CIRKEV môže byť len na Slovensku! Z programu ODPADNETE a oči vypadnú aj ateistom! (Zdroj: RTVS)

Navrhli tiež zaviesť povinnosť registrovaných cirkví a náboženských spoločností predkladať každoročne správu o svojej činnosti. Odôvodnili to potrebou transparentnosti. Novela tiež zdôrazňuje zodpovednosť registrovaných cirkví a náboženských spoločností pri vytváraní tolerantnej a rešpektujúcej spoločnosti.

Viac o téme: ZmenaProgresívne SlovenskoParlamentCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu