Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Trenčianska kardiológia má svojho supermana! Lekár slúžil 72 hodín... Nemocnica reaguje na paranormálny jav

Fakultná nemocnica v Trenčíne Zobraziť galériu (4)
Fakultná nemocnica v Trenčíne (Zdroj: Getty Images, TASR - Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Aktuálna situácia na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici Trenčín je horúcou témou, ktorej sa venuje rezort zdravotníctva aj opozícia. Po výpovediach lekárov tam mal pracovať doktor až 72 hodín vkuse. Informoval o tom poslanec parlamentu Peter Stachura z KDH. Trenčianska nemocnica toto tvrdenie odmieta.

Poslanec parlamentu Peter Stachura (KDH) po svojej stredajšej (14. 8.) návšteve kardiologického oddelenia v Trenčíne opakovane upozornil, že nefunguje. Podľa jeho slov na ňom od pondelka (12. 8.) slúži len jeden lekár, ktorý prišiel z Banskej Bystrice a v nemocnici pracuje na dohodu. "Toto oddelenie visí len na jednom lekárovi, ktorý slúži nepretržite už niekoľko dní," uviedol.

Výsledky návštevy kardiologického oddelenia v trenčianskej nemocnici a iné aktuálne témy v zdravotníctve (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Upozornil, že kvôli tomu môže byť ohrozená zdravotná starostlivosť. "Veď predsa lekár potrebuje určitú pauzu, nemôže robiť nepretržite od pondelka do piatku - to, čo sa momentálne deje v Trenčíne," vyhlásil Starucha. Hnutie sa preto obrátilo aj na inšpektorát práce.

Nemocnica tvrdenie poslanca odmieta

Fakultná nemocnica (FN) Trenčín odmieta tvrdenia Stachuru, že celé jej kardiologické oddelenie funguje len vďaka jednému lekárovi z Banskej Bystrice. Ozrejmila, že na zabezpečenie služieb má spolu 11 lekárov vrátane tých, ktorí sú aktuálne vo výpovednej dobe. Nemocnica zároveň ubezpečila, že zdravotná starostlivosť o pacientov bola aj je naďalej v plnom rozsahu.

"Nie je pravda, že počas návštevy pána poslanca dňa 14. augusta bol v práci iba jeden lekár kardiológ. Okrem lekára špecialistu bol v práci ďalší lekár kardiologického oddelenia, ktorého prítomnosť v práci je riadne zaznamenaná, a lekári špecialisti kardiológovia z interného oddelenia," uviedla na sociálnej sieti s tým, že sa ohradzuje voči "pretrvávajúcim falošným vyjadreniam, ktoré neopodstatnene zastrašujú a zavádzajú pacientov a dotýkajú sa aj samotných lekárov".

archívne video

Tlačová konferencia Zuzany Dolinkovej k situácii na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nemocnica vysvetlila, že spomínaný lekár zastrešil zdravotnú starostlivosť o pacientov počas pohotovostnej služby len z dôvodu, že lekári, ktorí boli riadne uvedení v rozpise služieb a mali nastúpiť do služby na poslednú chvíľu oznámili, že z dôvodu vzniku prekážky v práci na strane zamestnanca sa do práce nedostavia. "Ohradzujeme sa voči medializovaným tabuľkám, ktorých pôvod nie je známy. Pán poslanec nás síce na rýchlo žiadal o poskytnutie informácií, avšak na ich poskytnutie nečakal a zverejnil si vlastné 'nejaké' údaje," dodala.

 

Fakultná nemocnica Trenčín sa dôrazne ohradzuje voči klamlivým tvrdeniam pána poslanca Stachuru o tom, že „celé...

Posted by Fakultná nemocnica Trenčín - Oficiálna stránka on Friday, August 16, 2024

Na situáciu zareagovala aj satiristická stránka Zomri

Trenčianska kardiológia má svojho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Zomri)
Trenčianska kardiológia má svojho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Zomri)

Dolinková aj nemocnica návštevu poslanca skritizovali

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) aj vedenie nemocnice v Trenčíne skritizovali neohlásenú návštevu Stachuru na kardiologickom oddelení. Upozornili, že narúšaním chodu nemocnice ohrozuje zdravie pacientov. Riaditeľ nemocnice Michal Plesník pripomenul, že poslanci majú legitímnu možnosť, ako nemocnicu navštíviť, a to formou poslaneckého prieskumu, ktorú môžu využiť. "Vyzývam poslanca Stachuru, aby sa vrátil k politike vecnej argumentácie a prestal sa hrať na šaša," skonštatovala ministerka na sociálnej sieti.

Opozícia kritizuje súčasnú situáciu na kardiológii spojenú s výpoveďami lekárov. Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia mal podľa nich odvolať primára oddelenia bez udania dôvodu, čo malo podľa nich viesť k výpovediam ďalších lekárov. Pacienti v regióne Trenčína podľa nich nemajú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť. Ministerka zdravotníctva aj trenčianska nemocnica tvrdenia o kolapse oddelenia odmietajú. Oddelenie je podľa nich funkčné a jeho chod je plynule zabezpečený.

Viac o téme: LekárFakultná nemocnica TrenčínKardiologické oddelenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu