Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Kultúrny výbor k téme odvolania šéfov SND a SNG bude už vo štvrtok

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Okolnosťami odvolania generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku a generálnej riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandry Kusej sa bude Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá zaoberať už vo štvrtok (15. 8.). Pôvodne bol zvolaný na utorok 20. augusta. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe parlamentu. Mimoriadne zasadnutie výboru žiadala opozícia.

Šéf výboru Roman Michelko (SNS) uviedol, že rokovania sa nemôže zúčastniť, deleguje preto jeho vedenie na podpredsedníčku výboru Zoru Jaurovú (PS). Michelko si myslí, že na zasadnutie neprídu ani viacerí koaliční poslanci.

archívne video

Martina Šimkovičová reaguje na aktuálnu situáciu po odvolaní šéfa SND a riaditeľky SNG (Zdroj: Facebook)

Iniciovanie výboru avizovalo PS ktoré oň požiadalo spolu s ďalšími opozičnými stranami. Pozvali naň ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS) aj odvolaných riaditeľov kultúrnych inštitúcií.

Ešte tento týždeň majú opoziční poslanci podať aj návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolanie Šimkovičovej z funkcie. Uskutočniť by sa mala na budúci týždeň.

Ministerka odvolala minulý týždeň riaditeľa SND Drličku a riaditeľku SNG Kusú. Obom vyčíta viaceré manažérske zlyhania. Odvolaní riaditelia obvinenia z profesionálneho pochybenia odmietajú.

Viac o téme: KultúraNR SRSNDSNGKultúrny výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu