Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Čo sa to deje v SND? Na scéne je údajný list z Opery SND plný kritiky, Šimkovičovú prosia o pomoc! Divadlo sa dištancuje

budova SND Zobraziť galériu (3)
budova SND (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Stav v Slovenskom národnom divadle pripomína vojnu dvoch táborov. Zatiaľ, čo jedna skupina so znepokojením sleduje kroky ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS), ktorá minulý týždeň odvolala generálneho riaditeľa Mateja Drličku, ďalšia skupina sa v otovrenom liste adresovanom médiám obracia na rezort kultúry, hovorí o zlých pomeroch a žiada vyvodenie zodpovednosti voči šéfovi opery. Samotné SND ako aj odborári sa však od listu dištancujú.

Protestujúci dav (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Do médií dnes prišiel list, pod ktorým boli podpísaní "nespokojní umeleckí zamestnanci Opery SND", ako sa nazvali. Ministerku kultúry v ňom žiadajú o riešenie situácie a prípadné vyvodenie zodpovednosti voči riaditeľovi Opery SND Martinovi Leginusovi. „Sme toho názoru, že Martin Leginus ako pevná súčasť tímu bývalého generálneho riaditeľa Mateja Drličku je spoluzodpovedný za aktuálny neutešujúci stav v Opere SND, ktorý vznikol už za jeho predchodcu Libora Cukra,“  píše sa v liste, za ktorým má stáť podľa údajov v maile Odborová organizácia pri orchestri SND. List je anonymný, žiadne konkrétne mená v ňom uvedené nie sú. 

Hovoria o viacerých problémoch

Ako uviedli autori listu, po prepustení takmer polovice funkčného sólistického súboru Opera SND hrá len minimum predstavení v mesiaci, v dôsledku čoho citeľne aj viditeľne upadla umelecká úroveň premiérových, ale aj reprízovaných inscenácií. „Umeleckí zamestnanci Opery SND, a to sólisti, zbor i orchester, nemajú možnosť verejnej prezentácie publiku, lebo hrací plán vedenie Opery SND znížilo, v dôsledku čoho sa umelecká činnosť obmedzila hlavne na skúšanie predstavení, a reálne odohratých predstavení bolo minimum. Pritom zákon č. 385/1997 Z. z. o Slovenskom národnom divadle takúto povinnosť divadlu ukladá. Divadlo predsa musí hrať a nielen skúšať,“ argumentujú.

V Opere SND podľa nich vládne anarchia, nedodržiavanie interných predpisov a neúcta k zamestnancom. „Poukazujeme na skutočnosť, že v roku 2022 podali sólisti Opery SND, s ktorými bol rozviazaný pracovný pomer, 7 žalôb vo veci neplatnosti skončenia ich pracovnoprávneho pomeru, ktoré sú predmetom aktuálne vedených súdnych konaní. Pri prepúšťaní umeleckých ako aj ostatných zamestnancov Opery SND vedenie divadla vôbec nebralo do úvahy negatívne stanovisko základných odborových organizácií, pričom aj prerokovanie výpovedí umelcov a zamestnancov neprebehlo podľa nášho názoru v súlade s príslušnými právnymi predpismi,“ uviedli.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (3)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poukázali na to, že prepúšťanie umeleckých zamestnancov sa malo udiať len v opere, nie v činohre a balete. Vysvetľujú si to možnosťou získať značný finančný prospech za hosťovanie v zmysle platnej Smernice o odmeňovaní hosťujúcich umelcov v SND. „Samotné sprostredkovanie hostí býva obvykle realizované cez rôzne umelecké agentúry, ktoré spolupracujú s vedením divadla a ich rodinnými príslušníkmi, čo považujeme za neetické a diskriminačné konanie zo strany vedenia SND ako aj za nehospodárne a neefektívne narábanie s prostriedkami štátu. Pritom hosťujúci sólisti Opery SND v mnohých prípadoch ani zďaleka nedosahujú požadovanú kvalitatívnu úroveň umeleckého prejavu, ktorú napĺňali interní umeleckí zamestnanci. Úpadok umeleckej úrovne pod vedením Martina Leginusa sa ukázal už aj na hosťovaní Opery SND v zahraničí, o čom svedčia negatívne kritiky recenzentov,“ myslia si.

Tvrdia tiež, že v dôsledku napätej atmosféry, ktorú vytvoril v rámci umeleckej zložky riaditeľ Opery SND, boli nepriamo prinútení odísť najlepší členovia orchestra Opery SND. „Umelci, ktorých názor nebol kompatibilný s názorom vedenia Opery SND, boli nahradení novoprijatými, neskúsenými, zato však lojálnymi osobami. Uvedené skutočnosti majú negatívny dopad na kvalitné umelecké výkony členov orchestra a spoluprácu kolektívneho telesa, ktorá je základom pre jeho úspešné fungovanie. To isté sa udialo aj v Zbore Opery SND, kde chaotické vedenie a nerovnomernosť pracovného vyťaženia jednotlivých členov zboru vyústilo k nepríjemným a vypätým situáciám v kolektíve, v dôsledku ktorého odišli skúsení a kvalitní členovia. Navyše odmeny a ostatné benefity v Opere SND dostávajú zväčša len zamestnanci, ktorí podporujú súčasne vedenie divadla vrátane riaditeľa Leginusa,“ uviedli.

budova SND
Zobraziť galériu (3)
budova SND  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Súčasný riaditeľ Opery SND podľa nich citeľne naštrbuje vzťahy medzi zamestnancami, nerešpektuje potreby umeleckých zamestnancov, nemotivuje ich, nerozvíja ich talent a mnohokrát koná v rozpore s pracovným poriadkom. „Máme osobné skúsenosti s neúctou, diskrimináciou, ponižovaním ako aj s ohrozením života a zdravia vrátane nedodržania bezpečnostných opatrení, čo sa ukázalo aj pri nedávnom páde lustra počas detského predstavenia,“ napísali v liste.

V prostredí divadla pod vedením bývalého generálneho riaditeľa Mateja Drličku ako aj riaditeľa Opery SND Martina Leginusa a ostatného vedenia divadla podľa nich nebola vhodná a tvorivá atmosféra. Zamestnanci sa vraj boja prehovoriť o problémoch, v prípade verejnej prezentácie odlišných názorov a postojov sú predmetom osobných útokov a dehonestácie medzi ostatnými zamestnancami divadla. Vedenie divadla sa vyhráža upozornením na porušenie pracovnej disciplíny, prípadne s dôsledkami vyplývajúcimi z Etického kódexu SND. „Súčasne poukazujeme na alarmujúci stav aj medzi ostatnými zamestnancami Opery SND, umeleckou prevádzkou a dramaturgiou. Martin Leginus tam vedome zamestnáva zamestnancov bez príslušného vzdelania a skúseností, čo má tiež zásadný negatívny vplyv na chod umeleckej prevádzky. V takejto atmosfére sa nemôže tvoriť a realizovať umenie na takej úrovni, aká prináleží erbovej kultúrnej inštitúcii,“ dodali. Šimkovičovú žiadajú, aby situáciu vyriešila.

SND sa od listu dištancuje

Slovenské národné divadlo poslalo v súvislosti s listom stanovisko, v ktorom sa od neho dištancuje. "Odborové organizácie orchestra aj zboru Opery SND sa dištancujú od anonymného otvoreného listu adresovaného ministerke kultúry, ktorý obdržali médiá a ktorý popisuje údajnú nespokojnosť s fungovaním Opery SND," uviedla PR manažérka SND Jana Alexová. 

Viac o téme: SNDOpera SND
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu