Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

AKTUÁLNE Pri výkopových prácach v Košiciach došlo k úniku plynu: Ľudí evakuujú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

KOŠICE - Počas výkopových prác na križovatke ulíc Watsonova a B. Němcovej v Košiciach došlo k poškodeniu plynovej prípojky a následnému úniku plynu. Ľudí z blízkych domov evakuujú. Uviedla to košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

"Na mieste sú príslušníci Policajného zboru, ktorí v okolí odkláňajú dopravu," spresnila s tým, že príslušníci Hasičského a záchranného zboru evakuujú ľudí do evakuačného autobusu. Podľa jej slov nedošlo k žiadnym zraneniam.

archívne video

Slovensko by mohlo dovážať plyn z Azerbajdžanu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)
Podľa Zelenej vlny STVR sú uzavreté ulice Boženy Němcovej, Národná trieda, Hlinkova a Watsonova, pričom treba rátať so zdržaním asi desať minút.

Ako potvrdila hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Vladimíra Bujňákova, udalosť ovplyvnila aj mestskú hromadnú dopravu. "Dotklo sa to električkových liniek č. 4 a 7, dočasne nie sú obsluhované zastávky Botanická záhrada, Technická univerzita a Zimná. Spoje zastavujú na zastávke Amfiteáter," dodala s tým, že z uvedeného dôvodu môže dôjsť aj k výpadkom či meškaniam autobusových spojov.

Polícia pre únik plynu v Košiciach začala trestné stíhanie, dopravu obnovili

Polícia obnovila dopravu, ktorá bola v stredu dopoludnia prerušená v dôsledku poškodenia plynovej prípojky pri výkopových prácach na križovatke ulíc Watsonova a B. Němcovej v Košiciach. V súvislosti s touto udalosťou zároveň začala trestné stíhanie. Uviedla to košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Podľa hovorcu mesta Košice Dušana Tokarčíka došlo k poškodeniu strednotlakového plynovodu a k masívnemu úniku plynu okolo 8.30 h. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane zástupcov civilnej ochrany mesta Košice. Primátor na ich odporúčanie vyhlásil mimoriadnu situáciu, ktorú po skončení záchranných prác napoludnie odvolal.

"Hasiči spolu s policajtmi evakuovali do pristavených autobusov obyvateľov blízkych obytných domov a vysokoškolských internátov, aj všetky osoby nachádzajúce sa v blízkych firmách či futbalovom štadióne. Podľa informácií od Hasičského a záchranného zboru bolo z miesta evakuovaných viac ako 340 ľudí," spresnila Ivanová s tým, že unikajúci plyn sa podarilo zastaviť o 11.00 h a doprava bola v dotknutom úseku postupne obnovená.

Polícia začala vo veci trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia v jednočinnom súbehu s trestným činom poškodzovania a ohrozovania prevádzky verejne prospešného zariadenia. Hasiči podľa mesta v pravidelných intervaloch monitorovali koncentráciu plynu v ovzduší, pričom budú musieť postupne skontrolovať všetky bytové domy a ich spoločné priestory, či sa v nich nenahromadil unikajúci plyn. "Preto odporúčame obyvateľom lokality, aby po návrate domov pootvárali okná a vyvetrali svoje byty, ako aj všetky spoločné priestory," uviedol Tokarčík.

Viac o téme: Evakuáciaúnik plynuKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu