Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

ODHAD cien energií na budúci rok: Slová analytika vás nepotešia! Veľké zdraženie pri zemnom plyne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ceny energií na burzách v minulom týždni opäť vzrástli, zemný plyn s dodaním v nasledujúcom mesiaci dokonca o viac ako 10 %. Lepšie to nemá byť ani budúci rok. Analytik 365.bank Tomáš Boháček na rok 2025 predpovedá, že ceny elektriny pre domácnosti by mohli stúpnuť o približne 4 percentá, pri zemnom plyne je to na úrovni približne 25 percent.

archívne video

Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora ponúka podnikom nástroje na zníženie spotreby energie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Cena elektriny pre Slovensko s dodaním v roku 2025 sa na pražskej burze PXE s jedinou výnimkou, kedy klesla na 99,82 eura, od konca júla drží nad 100 eurami za megawatthodinu (MWh). V závere minulého týždňa sa elektrina predávala za 104,24 eura/MWh. Zemný plyn sa na holandskej burze TTF v piatok (9. 8.) obchodoval za 40,396 eura/MWh.

Hlavným dôvodom rastu cien energií je obava obchodníkov o dodávky ruského plynu. Nad 40 eur za MWh sa cena plynu vyšvihla minulý štvrtok (8. 8.) po informáciách o bojoch v okolí odovzdávacieho bodu plynovodu pri ruskom meste Sudža. Ten podľa viacerých informácií obsadili ukrajinskí vojaci, no ruský Gazprom zatiaľ dodávky plynu pre Európu neprerušil.

Budúci rok ceny energií porastú, predpovedá analytik

Ako uviedol pre agentúru SITA analytik 365.bank Tomáš Boháček, pokračujúca vlna horúčav v západnej Európe spôsobuje nárast spotreby elektriny vo Francúzsku, Nemecku, Španielsku, Taliansku a v ďalších krajinách, pričom teploty by mali byť v tomto lete najvyššie v tomto týždni.„Produkcia solárnej a veternej energie je v priemere v Európe ustálená, obavy sú z produkcie jadrovej elektriny, kde výkon klesá v dôsledku teplejších riečnych vôd využívaných na chladenie,“ dodal Boháček.

ODHAD cien energií na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Analytik očakáva, že veľkoobchodné ceny majú ešte priestor na rast z dôvodu rastu cien emisií a zemného plynu, ale s blížiacim sa záverom augusta, sa budú ceny pravdepodobne opäť znižovať. Dodáva, že pre domáceho spotrebiteľa sa vývoj podstatne nezmení, pričom dôležité je v tomto ohľade vyhodnocovať priemerné ceny, za ktoré nakupujú dodávateľské spoločnosti. "Zatiaľ sa zdá, že ceny elektriny pre domácnosti by mohli z tohto pohľadu v budúcom roku stúpnuť o približne 4 %, pri zemnom plyne je to na úrovni približne 25 %,“ priblížil Boháček. Dodáva však, že odhady nezohľadňujú marže distribučných spoločností a prípadné vládne garancie. Presnejšie čísla budú podľa jeho slov známe na konci septembra, kedy sa končí referenčné obdobie výpočtu predajných cien energií.

Viac o téme: AnalytikCeny energiíBurzyTomáš Boháček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu