Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ponad Európu prechádza TOXICKÝ mrak! Má sa Slovensko obávať?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Iceland Civil Defense, Windy.com)

BRATISLAVA - Ponad Európu prechádza oblak oxidu siričitého zo sopky na Islande. Vo Veľkej Británii odporučili úrady obyvateľom neopúšťať domovy. Vyššie koncentrácie evidovali meteorológovia aj vo Francúzsku. Aký scenár platí pre Slovensko?

K novej erupcii sopky došlo na juhozápade Islandu koncom minulého týždňa, v piatok (23. 8.) v noci. Od decembra minulého roku išlo už o šiesty sopečný výbuch v tejto oblasti, uviedol Islandský meteorologický úrad (IMO). Predchádzajúca erupcia oblasť zasiahla v máji a trvala viac než tri týždne. 

Mrak oxidu siričitého, ktorý vznikol v dôsledku erupcie islandskej sopky, teraz postupuje Európou smerom na juhovýchod a vyvoláva obavy. V Británii odporúčali úrady obyvateľom v pondelok neopúšťať domovy, pričom varovania platili najmä v Londýne, Norwichi a Hulle. „Naďalej monitorujeme všetky úniky oxidu siričitého z Islandu. Súčasné predpovede našťastie ukazujú, že ich vplyv na znečistenie ovzdušia vo Veľkej Británii bude v nasledujúcich dňoch malý,“ informovali britskí meteorológovia.

Ponad Európu prechádza TOXICKÝ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Windy.com)

Vyššie koncentrácie oxidu siričitého v atmosfére namerali aj francúzski meteorológovia. „Najvyššie koncentrácie sú pozorované v oceánskych oblastiach v Beneluxe,“ uviedli s tým, že sa s postupujúcim časom v atmosfére rozriedi a tak pre obyvateľov nebude predstavovať nebezpečenstvo, informuje Le Parisien.

Má sa obávať aj Slovensko?

Podľa meteorológov síce mraky jedovatého plynu putujú východným smerom, cez územie Slovenska však prejdú v takej výške, že štipľavý zápach oxidu siričitého nebude čuchom rozpoznateľný, informuje iMeteo.sk. Mrak vysoko v atmosfére by tak nemal predstavovať vážne zdravotné riziko a v prízemných hladinách bude jeho koncentrácia úplne zanedbateľná.

Ponad Európu prechádza TOXICKÝ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Windy.com)

Oxid siričitý je neviditeľný, ale prenikavo zapáchajúci plyn. Vo vyšších koncentráciách môže spôsobiť podráždenie očí a dýchacích ciest, najmä u zraniteľných osôb. 

Viac o téme: MrakOxid siričitýIslandVýbuch sopky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu