Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

AKTUÁLNE Šokujúce novinky z SND: Šéfka baletu, ktorú vyhodil Drlička, už má byť späť vo funkcii!

(Zdroj: TASR – Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Už je späť. Bývalá riaditeľka baletného súboru Slovenského národného divadla Nina Poláková je už naspäť vo funkcii. Poláková z postu šéfky baletu v SND odišla po tom, ako ju vyhodil dnes už odvolaný riaditeľ Matej Drlička.

Protest týkajúci sa situácie v kultúre: Do ulíc vyšli známe osobnosti aj študenti (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Informáciu priniesol portál plus7dni. Neskôr ju potvrdilo aj ministerstvo kultúry, ktoré na svojej webovej stránke uverejnilo odkaz. "Dňom 13. augusta 2024 sa Nina Poláková vracia do Slovenského národného divadla a pokračuje na pozícii riaditeľky Baletu Slovenského národného divadla. Jej odvolanie 8. júla 2024 sa udialo v rozpore so Štatútom SND a bez súhlasu ministerky kultúry. Štatút SND vyžaduje prerokovanie takýchto krokov s vedením ministerstva," napísali. 

Vedenie ministerstva kultúry rokovalo s Ninou Polákovou na pôde rezortu 8. augusta. „Rozhovor s Ninou Polákovou vniesol veľa svetla do praktík bývalého riaditeľa SND a prečo musela zo svojej funkcie na začiatku júla nedobrovoľne odísť. My na ministerstve kultúry veríme, že jej návrat prispeje k stabilizácii situácie v Balete SND a k pokračovaniu jeho úspešného rozvoja,“ povedala ministerka kultúry.

Ministerka odvolala Drličku 

Poláková od roku 2005 pôsobila v Štátnom balete vo Viedni, kde sa vypracovala až na post vedúcej sólistky. Do SND prišla po výberovom konaní v januári 2022. V polovici júla tohto roka však prišla správa, že vtedajší riaditeľ SND Matej Drlička ju odvolal. Vysvetľoval to podozreniami zo šikanovania a napätou situáciou v balete. „Žiaľ, mediácia nepriniesla očakávané riešenia, naopak, problémy sa zostrovali, a tak som bol nútený Ninu Polákovú z pozície riaditeľky baletného súboru odvolať. Toto rozhodnutie patrilo medzi tie najťažšie, aké som za svoj profesionálny život musel urobiť, ale považujem ho v danej situácii za jediné správne,“ povedal v to čase.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová tento jeho krok kritizovala. Podľa nej Drlička porušil štatút SND, keď Polákovú odvolal bez toho, aby ministerstvo informoval. Šimkovičová nakoniec z funkcie odvolala minulý týždeň samotného Drličku. Keď rezort kultúry vysvetľoval dôvody, pripomenul práve aj okolnosti, za akých skončila vo funkcii Poláková.

Viac o téme: BaletSNDNina Poláková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu