Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Ďalšia zmena vo vedení! Ekonomický riaditeľ SND sa vzdal funkcie

SND
SND (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ekonomický riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Bošňák sa vzdal funkcie. Ako dôvody uviedol, že SND od odvolania generálneho riaditeľa Mateja Drličku nemá štatutára, čo spôsobuje divadlu problémy. Informoval o tom na piatkovej tlačovej konferencii.

"Existuje názor, že tú kompetenciu má ministerka kultúry, ale, prepáčte, ja som žiadal o usmernenie, bolo to formou e-mailu, myslím, že relatívne dobre sformulovaného a veľmi slušného. Toto usmernenie som nedostal," vyhlásil Bošňák s tým, že sa nemôže riadiť vyhláseniami v médiách alebo na sociálnych sieťach.

archívne video

Výbor NRSR pre kultúru a média Odvolanie gen. riaditeľa SND Mateja Drličku a gen. riaditeľky SNG Alexandry Kusej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zdôraznil, že ak má kompetencie štatutára aktuálne ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS), pod jej vedením si nevie predstaviť ďalšie pôsobenie na pozícii ekonomického riaditeľa. Prevádzka SND je podľa Bošňáka ohrozená, pretože divadlo momentálne bez generálneho riaditeľa nevie podpísať zmluvy s externým prostredím. Problematické podľa neho bolo aj vyplácanie miezd zamestnancom. Minulý týždeň vedenie divadla doručilo Ministerstvu kultúry (MK) SR krycí list k mzdám za mesiac júl, ktorý rezort vrátil divadlu podpísaný v pondelok. Na základe neho vedenie SND mzdy zamestnancom vyplatilo.

Upozornil aj na opätovné vymenovanie Niny Polákovej

Bošňák upozornil aj na opätovné vymenovanie Niny Polákovej do funkcie riaditeľky baletu SND. Tvrdí, že divadlo od MK nedostalo menovací dekrét. Až po stretnutí riaditeľky sekcie ľudských zdrojov s Polákovou bol divadlu doručený z MK e-mail, v ktorom bolo vedeniu oznámené zneplatnenie odvolania Polákovej. Generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku odvolala ministerka kultúry Šimkovičová minulý týždeň. Ako oficiálny dôvod uviedla manažérske pochybenia, ktoré Drlička odmietol. Poverený riaditeľ zatiaľ nie je známy.

Viac o téme: RiaditeľFunkciaSlovenské národné divadloMatej Bošňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu