Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Obľúbené kúpalisko opäť v problémoch? Úrad zakázal kúpanie v štyroch bazénoch: Kúpalisko sa bráni!

(Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

NOVÉ ZÁMKY - Obľúbené kúpalisko Podhajská opäť čelí problémom. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nových Zámkoch nariadil zákaz kúpania v štyroch bazénoch. Kúpalisko sa bráni! Bazény prevádzkujú naďalej.

Obľúbené termálne kúpalisko Podhájska čelilo v minulosti obrovským problémom. Podľa vyjadrenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia čerpalo vodu z geotermálneho vrtu, ktorú využívalo v bazénoch bez platného oprávnenia a dlhé roky nelegálne vypúšťalo znečistenú geotermálnu vodu z bazénov odpadovými rúrami do miestneho potoka Liska. Práve kvôli tomu tak kúpalisko muselo v roku 2020 uzavrieť svoje bazény. Otvorené zostali len bazény napúšťané bežnou vodou.

archívne video

Minister životného prostredia Ján Budaj sa vyjadril k aktuálnej situácii s obnovením termálneho kúpaliska v obci Podhájska (Zdroj: Topky - Vlado Anjel )

Po odstránení zistených nedostatkov vydal Okresný úrad v Nitre v novembri 2021 rozhodnutie, ktorým povoľuje spoločnosti Geo Termál Podhájska, vlastníkovi vrtu, čerpať geotermálnu vodu z vrtu v Podhájskej. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 16. novembra 2021. Vzápätí začal prevádzkovateľ riešiť povolenie na vypúšťanie vody. Rozhodnutie Okresného úradu Nitra, ktorým bolo spoločnosti Termálne kúpalisko Podhájska, s. r. o., vydané povolenie na vypúšťanie použitých bazénových vôd, nadobudlo právoplatnosť 25. 1. 2022, a tak mohlo kúpalisko po dlhých mesiacoch opäť otvoriť všetky svoje bazény.

Úrady zakázali kúpanie v štyroch bazénoch

Po rokoch kúpalisko Podhájska opäť čelí problémom. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nových Zámkoch koncom júla 2024 odobral z obľúbeného kúpaliska Podhájska vzorky. Po obdržaní výsledkov, ktoré preukázali nevyhovujúce hodnoty niektorých parametrov kvality vody ako napríklad zvýšené koncentrácie mikrobiologických parametrov, zakázali odborníci kúpanie v štyroch bazénoch.

Konkrétne malo ísť o oddychový predný bazén v sezónnej časti termálneho kúpaliska Podhájska a v sedacom bazéne, detskom termálnom bazéne a ochladzovacom bazéne v celoročnej časti kúpaliska.  Nariadenie platilo do doby, kým kúpalisko nevykoná také opatrenia, ktorými preukázateľne zabezpečí potrebnú kvalitu a bezpečnosť návštevníkov.

Kúpalisko sa bráni, v bazénoch sa naďalej môžu kúpať

Kúpalisko Podhájska sa bráni. V ich bazénoch sa ľudia môžu aj naďalej kúpať. "31.7.2024 boli z viacerých bazénov v našom areáli odobraté vzorky pracovníkmi RÚVZ Nové Zámky. Po obdržaní výsledkov, resp. oboznámení sa s nimi sme vykonali nápravné opatrenia presne podľa pokynov, a to kompletné vypustenie bazénov, ich mechanické i chemické čistenie a opätovné napustenie," poznamenalo kúpalisko na sociálnej sieti.

V súčasnosti sú kúpaliska otvorené a úrady odobrali nové vzorky. "Nasledovalo odobratie nových vzoriek vody akreditovaným laboratóriom. Keďže terénne ukazovatele boli v poriadku a opatrenia boli z našej strany splnené, bazény prevádzkujeme naďalej. Od odberov prostredníctvom RÚVZ ubehlo už 10 dní a voda bola za ten čas vymenená už 4 krát, čím vždy zabezpečujeme zdraviu prospešnú kvalitu vody pre našich návštevníkov," dodalo kúpalisko. 

Viac o téme: BazényKúpaliskoPodhájska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu