Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Aktuálny ZOZNAM vôd vhodných na kúpanie: Hygienici varujú! TÝMTO miestam sa radšej vyhnite

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Horúce počasie v týchto dňoch vyháňa množstvo ľudí zo svojich bytov k výletom pri vodu. Pred vytúženým schladením si je však dobre rozmyslieť, na aké miesta pôjdete. Odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR totiž opäť zverejnil aktualizovaný stav prírodných a umelých kúpalísk, pričom kontrolami tentokrát neprešli viaceré obľúbené jazerá a dokonca aj kúpaliská či jednotlivé bazény.

Odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR informuje, že v 33. kalendárnom týždni (ku dňu 16.8.2024) bola v prevádzke väčšina umelých a prírodných kúpalísk, ktoré počas kúpacej sezóny 2024 plánovali prevádzku. Regionálne úrady verejného zdravotníctva na prevádzkovaných kúpaliskách vykonávali štátny zdravotný dozor a pokračovali aj v monitorovaní kvality vody na kúpanie na vybraných prírodných vodných plochách, ktoré majú neorganizovanú rekreáciu a sú bez prevádzkovateľa.

Prírodné kúpaliská a vodné plochy

Aktuálny ZOZNAM vôd vhodných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ)

Vysvetlivky: VN - vodná nádrž; ATC - autokemping; VD - vodné dielo; RO - rekreačná oblasť

ÚVZ SR uvádza, že na základe posledných je z dôvodu prekročenia limitnej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov voda na kúpanie nevyhovujúca a kúpanie sa neodporúča na lokalitách Ružín - prítoky (prítok Hornádu, odber 8.7.2024), Laborec Humenné (odber 10.7.2024). „Na VN Ružín (Počkaj Beach a SKI, odber 8.7.2024), Ružín - prítoky (prítok Hnilca, odber 8.7.2024) bolo zistené prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa chlorofyl-a, čo môže znamenať pre kúpajúcich sa zdravotné riziko,“ informuje Úrad.

„Na Štrkovisku Čaňa (odber 18.7.2024), Plážovom kúpalisku JAZERO v Košiciach (odber 7.8.2024), Štrkovisku Gbely Adamov (odber 24.7.2024) a RO Gazarka Šaštín Stráže (odber 24.7.2024) bolo zaznamenané významné prekročenie zdravotne významných biologických ukazovateľov. Voda nie je vhodná na kúpanie - kúpanie predstavuje akútne nebezpečenstvo a zvýšené zdravotné riziko pre kúpajúcich sa,“ pokračujú hygienici.

Na VN Duchonka (odber 5.8.2024) a na Vinianskom jazere (13.8.2024) sa neodporúča kúpanie pre citlivé populačné skupiny, ako sú deti, alergici a osoby s oslabeným imunitným systémom z dôvodu zvýšených hodnôt ukazovateľa cyanobaktérie a chlorofyl-a. Na základe vizuálnej kontroly a predbežných výsledkov kvality vody vzoriek vôd odobratých dňa 14.8.2024 odporúčanie nekúpať sa pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom platí aj pre Veľké Kolpašské jazero. U dospelých zdravých osôb sa táto kvalita vody na kúpanie považuje za prípustnú.

Aktuálny ZOZNAM vôd vhodných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Eduard Fašung)

Výsledky odberov vzoriek vôd, ktoré pokračovali v priebehu 33. týždňa z prírodných vodných plôch (s neorganizovanou rekreáciou): Belianske jazero, Jazero Klinger, Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero, Veľké Richnavské jazero, Vindšachtské jazero, Dolno Hodrušské jazero, Kuchajda, Palcmanská Maša, APÁLI - mŕtve rameno Váhu, Štrkoviskové jazero Kava, TONA Šurany, Kanianka, Nitrianske Rudno, Veľké Uherce, Šulianske jazero, nie sú zatiaľ k dispozícií.

Umelé kúpaliska a bazény

Hygienici upozorňujú, že nedodržanie mikrobiologickej kvality vody na kúpanie bolo preukázané na základe ostatných odberov z 32. týždňa Hotela Vrchy v Bystrej (5.8.2024), v neplavecko-plaveckom bazéne na Termálnom kúpalisku Tvrdošovce (7.8.2024), v malom neplaveckom a v plaveckom bazéne v Národnom centre vodného póla Nováky (6.8.2024), v neplaveckom bazéne so šmýkačkou a v plaveckom bazéne na Letnom kúpalisku Mošovce (6.8.2024), v doskočisku k 5-dráhovej šmykľavke na Termálnom kúpalisku Veronika v Rajci (6.8.2024), v plaveckom bazéne na Biokúpalisku Jazero L.A v Lackovciach (6.8.2024). V nadzemnom vonkajšom bazéne pri Penzióne Bystrina v Bystrej bolo okrem mikrobiologickej zaznamenané nedodržanie aj biologickej kvality vody (5.8.2024).

Aktuálny ZOZNAM vôd vhodných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ)

V ostatných prípadoch išlo o nedodržanie odporúčaných limitov pre zdravotne nevýznamné fyzikálno-chemické ukazovatele kvality vody na kúpanie. „V bazénoch, v ktorých boli zistené nedostatky v kvalite vody na kúpanie, prevádzkovatelia v priebehu aktuálneho týždňa vykonali opatrenia na zlepšenie kvality vody na kúpanie a odoberali vzorky na overenie účinnosti vykonaných opatrení. Prevádzka bazénov bude obnovená po predložení vyhovujúcich výsledkov,“ dodáva Úradu verejného zdravotníctva.

Viac o téme: Jazeráúrad verejného zdravotníctvaVodné plochyKupaliská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu