Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Víkendové počasie ako na hojdačke: POZOR Studený front, silný vietor a dážď vystriedajú letné teploty a búrky!

Počasie na Slovensku aktuálne ovplyvňuje studený front, na väčšine územia bude prevládať veterné počasie
Počasie na Slovensku aktuálne ovplyvňuje studený front, na väčšine územia bude prevládať veterné počasie (Zdroj: imeteo.sk/ICON-EU)

BRATISLAVA – Počasie na Slovensku po vlne horúčav začal ovplyvňovať studený front. Ten prináša na mnohých miestach silný vietor, ale aj dážď a niekoľko búrok. V nedeľu sa síce teploty vyšplhajú opäť nahor, no hrozia aj početné búrky.

11:15 Silný vietor môže počas soboty spôsobiť problém v Nitrianskom i Košickom kraji. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý pre oba regióny vydal výstrahu pred silným vetrom prvého stupňa.
V okresoch Nitrianskeho kraja platí do 18.00 h. "Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 70 kilometrov za hodinu," upozornili meteorológovia. S podobnou silou nárazového vetra musia od 14.00 do 20.00 h rátať aj v južných okresoch Košického kraja.
"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," dodali meteorológovia.

Studený front ovplyvňuje počasie na Slovensku už od včerajšieho dňa. Najviac búrok bolo zaznamenaných na západe, kde priniesli viac ako 2700 bleskov. Na niektorých miestach spôsobili aj komplikácie v doprave, najmä v okolí Špačiniec pri Trnave, ale aj v Seredi, kde zaznamenali okolo 25 mm zrážok.

Vodič jazdil na diaľnici D1 v protismere a spôsobil nehodu (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Oblasť tlakovej níže, ktorá sa aktuálne nachádza nad Ukrajinou ovplyvňuje tlaková výš, ktorá sa tlačí zo severozápadu. Slovensko sa nachádza uprostred oboch útvarov a tlakový gradient je veľmi výrazný, informuje imeteo.sk. Ten spôsobuje aj silný vietor, ktorý s pribúdajúcimi hodinami zosilnie. Najsilnejší vietor je v Podunajskej a Východoslovenskej nížine, kde v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť od 15 do 23 m/s. Silný vietor ale možno pocítiť na celom našom území.

Najchladnejšie je na severe Slovenska, kde teploty dosahujú od +16 do +20 stupňov Celzia, najteplejšie je na západnom Slovensku, kde sa v priebehu dňa môže otepliť až na +26 stupňov Celzia. V priebehu nedele ale dôjde opäť k zmene a na naše územie začne prúdiť teplejší vzduch, ktorý vystrelí teploty na niektorých miestach až k +28 stupňom Celzia. V priebehu popoludnia sa ale podľa predpovede teplé počasie dlho neudrží a studený front prinesie ďalšie búrkové mračná.

Viac o téme: PočasieBúrkyStudený frontVeterno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu