Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Prvá predpoveď na jeseň, TOTO nás čaká: Návrat La Niñy a polárneho víru, horúce dni vymeníme ihneď za mráz!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

EURÓPA – Hoci meteorologická jeseň začína až v septembri, meteorológovia uverejnili v týchto dňoch prvú predpoveď a pozorne sledujú faktory, ktoré ovplyvnia nadchádzajúcu poveternostnú situáciu. Návrat La Niñy ovplyvní jesenné, ale aj zimné počasie a karty môže zamiešať aj návrat polárneho víru.

La Niña je tou horšou alternatívou a predstavuje studenú fázu veľkej a silnej oceánskej oscilácie ENSO. Tento jav je známy častejšími búrkami a zrážkami, ale ovplyvňuje aj oceány a spôsobiť môže poveternostné anomálie. Podľa predchádzajúcich skúsenosti s týmto javom tak meteorológovia môžu predpovedať, aké počasie nás na jeseň čaká, informuje portál Severe Weather.

archívne video

Následky búrky po zrušenom festivale Pohoda (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Nad väčšinou Európy bude v mesiacoch september, október a november prevládať chladné počasie, najmä v dôsledku prevládajúceho severného prúdenia z tlakovej výše v severnom Atlantiku. Viac zrážok bude možné očakávať v strednej a východnej časti Európy, menej naopak na západe. Podľa modelu ECMWF, ktorý je považovaný za jeden z najspoľahlivejších modelov dlhodobej predpovede bude v Európe prevládať pásmo vysokého tlaku vzduchu a povrchové teploty, ktoré sú vyššie ako normálne, ale najmä nad južnými a východnými časťami kontinentu.

Pri pohľade na zrážky možno očakávať vlhkejšie jesenné podmienky v severnej a strednej časti Európy
Zobraziť galériu (3)
Pri pohľade na zrážky možno očakávať vlhkejšie jesenné podmienky v severnej a strednej časti Európy  (Zdroj: Severe weather/NMME model)

Podľa meteorológov ale túto jeseň a zimu ovplyvní aj návrat polárneho víru. Silný polárny vír znamená silnú polárnu cirkuláciu, čo znamená, že chladný vzduch cirkuluje v polárnych oblastiach a v Európe by tak mal za následok miernejšiu zimu. Nás ale čaká presný opak.

Takto ovplyvňuje polárny vír počasie a prispieva k chladnejšej zime
Zobraziť galériu (3)
Takto ovplyvňuje polárny vír počasie a prispieva k chladnejšej zime  (Zdroj: Severe weather/NOAA)

Slabý polárny vír môže narušiť cirkuláciu vzduchu a do Európy a Spojených štátov prinesie silný a chladný vietor, čo naznačujú aj prvé výsledky modelov. A pretože sa meteorologická jeseň začína už v septembri, pokojne sa môže stať, že z horúcich dní sa prehupneme rovno do tých mrazivých.

Hoci sa dlhodobá predpoveď nemusí naplniť a odborníci upozorňujú na pravdepodobnosť niekde na úrovni 40 až 60 percent, trend chladnej jesene a faktory, ktoré zrejme ovplyvnia počasie v nadchádzajúcich mesiacoch zatiaľ zostávajú nemenné a pod neustálym drobnohľadom odborníkov.

Viac o téme: ZimaJeseňPočasieDlhodobá predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu