Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

V Česku bola streda najteplejším dňom roka: V Strážnici namerali vyše 37 stupňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Streda sa v Česku stala dosiaľ najteplejším dňom tohto roka, teplotné rekordy boli prekonané na niekoľkých staniciach. Najvyššia teplota bola v Strážnici na južnej Morave, kde meteorológovia namerali 37,1 stupňa Celzia.

"Dnešné teploty v nižších polohách presiahli na mnohých miestach hodnotu 34 stupňov Celzia. Najteplejšie bolo v Juhomoravskom kraji, kde sa teploty prehupli až nad 37 stupňov," napísal na Facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).Teplotné rekordy padali najmä na moravských a sliezskych staniciach, napríklad v meste Přerov bolo popoludní 35,4 stupňa, čím sa prekonal 72-ročný rekord tejto stanice.

ČHMÚ na vysoké teploty opakovane upozorňoval a vydal pred nimi aj výstrahu. Pokračovať by podľa jeho predpovede mali ešte vo štvrtok. Viac než tropických 30 stupňov meteorológovia očakávajú najmä v stredných a severozápadných Čechách a na väčšine územia Moravy a v časti Sliezska. Výstraha na týchto miestach platí do odvolania.

"Vzhľadom na dlhotrvajúce suché a veľmi teplé počasie bude hroziť až do odvolania najmä v oblasti južnej Moravy a okolia nebezpečenstvo vzniku a šírenia požiarov," varoval tiež ČHMÚ.V noci na štvrtok sa v Česku začnú podľa meteorológov objavovať prvé prehánky a búrky, ktoré môžu byť aj silné. Pokračovať môžu aj počas štvrtka, keď sa presunú aj do východnej časti ČR.

Viac o téme: PočasieČeskoVysoké teplotyStrážnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu