Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

S vysokými teplotami treba podľa SHMÚ počítať aj v nedeľu: Hrozí aj silnejší vietor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na viacerých miestach Slovenska treba s vysokými teplotami počítať aj počas nedele (28. 7.). Vyskytnúť sa môže aj silnejší vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí pre takmer celý Košický a Nitriansky kraj a vo viacerých okresoch Banskobystrického kraja. Taktiež pre okresy Dunajská Streda, Galanta, Vranov nad Topľou a Humenné. Teploty tam miestami môžu dosiahnuť 35 až 36 stupňov Celzia.

S vysokými teplotami treba
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Prvý stupeň výstrahy vydali meteorológovia vo väčšine okresov Bratislavského kraja. Rovnako pre viaceré okresy Prešovského kraja. Takisto v okresoch Trnava, Piešťany, Hlohovec, Topoľčany, Partizánske, Banská Štiavnica, Detva, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Spišská Nová Ves a Gelnica.

SHMÚ zároveň upozornil na nedeľňajší vietor v celom Bratislavskom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Taktiež vo viacerých okresoch Trenčianskeho a Banskobystrického kraja a v okresoch Humenné, Poprad, Prešov i Vranov nad Topľou. Vydal preto výstrahu prvého stupňa pred vetrom.

Táto vlna horúčav je znesiteľnejšia ako predošlé, vzduch je totiž suchý

Napriek vysokej teplote je táto vlna horúčav znesiteľnejšia ako tie predošlé, pri ktorých bolo dusno. Vzduch je totiž suchý, navyše na západe je aj dosť veterno. Na celom území SR je pritom slnečno. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) to uviedol na sociálnej sieti."Tlaková výš so stredom nad Rumunskom zabezpečila v celej karpatskej oblasti len minimum oblačnosti a je tak všade slnečno. Zároveň po okraji tejto výše do našej oblasti zosilnel prílev teplého tropického vzduchu od juhozápadu," poznamenal ústav.

 

Slnečno, horúco, väčšinou bez dusna Tlaková výš so stredom nad Rumunskom (obr. 1) zabezpečila v celej karpatskej...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, July 27, 2024

Ako doplnil, teplota na niekoľkých staniciach na juhozápade Slovenska dosiahla 35 stupňov Celzia. Hodnoty tlaku vodnej pary sú v sobotu podľa SHMÚ na úrovni väčšinou 12 až 16 hektopascalov. "Akurát na krajnom juhozápade je to 18 až 19, teda v tejto časti územia je ojedinele dusno," dodal.

Viac o téme: PočasieVietorHorúčavySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu