Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Smutné správy z bojnickej zoo! Náhle prišli o svojho levieho kráľa: Tragický príbeh miláčika Aslana

Lev Aslan Zobraziť galériu (4)
Lev Aslan (Zdroj: Facebook/Zoo Bojnice)

BOJNICE - Národná zoologická záhrada Bojnice prišla o svojho kráľa. Vo štvrtok (25. 7.) musela uspať samca leva berberského. Aslan dlhšie trpel zdravotnými problémami. Ako v piatok informovala hovorkyňa zoo Andrea Klasová, ochorenie, ktorým trpel, bolo závažné, nezvratné a najmä neliečiteľné. Zdravotný stav Aslana ovplyvňoval jeho kvalitu života do takej miery, že ďalšie utrpenie by bolo neprijateľné.

"S hlbokým zármutkom oznamujeme, že sme museli pristúpiť k najťažšiemu rozhodnutiu a uspať nášho leva berberského Aslana. Dlhšiu dobu trpel zdravotnými problémami, ktoré sa prejavovali krívaním na ľavú prednú končatinu, čo spôsobilo, že ho návštevníci nemali možnosť vidieť vo vonkajšom výbehu," informovala Klasová.

Smutné správy z bojnickej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Zoo Bojnice)

Pred týždňom (21. 7) vyšetroval Aslana veterinár bratislavskej zoo Andrej Barta za prítomnosti. bojnického veterinára Michala Beláka. Keďže Aslan kríval a chôdza mu spôsobovala čoraz väčšie problémy, absolvoval röntgenové vyšetrenie. Na výsledky testov čakali niekoľko dní a Aslan zostával v zázemí, aj keď na pár chvíľ sa ukázal návštevníkom aj vo vonkajšom výbehu.

Jeho zdravotný stav sa však rapídne zhoršoval. Na základe výsledkov vyšetrení a konzultácii s veterinárnym lekárom sa teda zoo po dôkladnom zvážení rozhodla vo štvrtok (25. 7.) Aslana uspať. Ochorenie, ktorým trpel bolo závažné, nezvratné a najmä neliečiteľné.

Vyšetrenie Aslana
Zobraziť galériu (4)
Vyšetrenie Aslana  (Zdroj: Facebook/Zoo Bojnice)

„Po dôkladnom posúdení výsledkov vyšetrení sme zhodnotili prognózu zdravotného stavu leva Aslana. Má rozsiahly nádor kosti v oblasti lopatky. Tento stav sa vzhľadom na druh zvieraťa nedá riešiť chirurgicky ani medikamentózne. Z toho dôvodu sme pristúpili k eutanázii.“ informoval veterinárny lekár zoo Michal Belák. V tejto situácii mu čiastočne uľavovali iba lieky od bolesti. V posledných dňoch už ale Aslan neprijímal ani potravu. Ďalšie utrpenie bolo neprijateľné.

„Kocúr“, „Koco“ alebo „Aslanečko“ ako ho zvykli volať ošetrovateľky, patril medzi ikonické zvieratá bojnickej zoo. "Vieme, že bude chýbať nielen nám, ale i návštevníkom. Vďaka majestátnemu vzhľadu patril Aslan medzi najkrajšie levy. Ošetrovateľky oceňovali jeho výbornú povahu," spomína zoo.

 

🖤ZBOHOM ASLAN ▪️Vo štvrtok 25. júla sme sa rozlúčili s našim levom berberským Aslanom. „Kocúr“, „Koco“ alebo „Aslanečko“...

Posted by ZOO BOJNICE on Friday, July 26, 2024

Do bojnickej zoo prišiel na Deň detí

Aslan sa narodil 1. januára 2011 v Zoo Neuwied v Nemecku. Do bojnickej zoo prišiel 1. júna 2013 na Deň detí. Transport trval viac ako dva dni a prekročil vzdialenosť vyše 2000 km. Po pol roku k nemu prišli samice Gina a Busetta. Prvý odchov levov berberských, kde bol zakladateľ práve Aslan, sa podaril v roku 2014, keď sa v decembri narodili dve mláďatá – Ramzes a Zara. Zara bola v roku 2016, na základe odporúčania veterinára, eutanazovaná po niekoľkotýždňovom neurologickom ochorení. Zoo približuje, že Ramzes po dosiahnutí pohlavnej zrelosti odcestoval do DierenPark Amersfoort v Holandsku, kde je zároveň hrdým vodcom svorky a otcom.

Ramzes a Zara v roku 2015
Zobraziť galériu (4)
Ramzes a Zara v roku 2015  (Zdroj: TASR - ZOO Bojnice)

"Keďže táto nepríjemná správa prišla rýchlo a nečakane, je predčasné hovoriť o novom samcovi leva berberského v našej zoo. O ďalšom postupe rozhodne koordinátor pre chov, ktorý určí, či, kedy a odkiaľ príde nový lev," uvádza Klasová.

Lev berberský už vo voľnej prírode vyhynul. Posledný lev berberský v prírode zahynul v Maroku v roku 1942. Nevyhynul úplne. Posledné jedince prežívali na kráľovskom dvore v Rabate. Zo všetkých poddruhov leva mal najkompaktnejšiu a najťažšiu stavbu tela. Lev berberský prežíva iba v zoologických záhradách.

Viac o téme: LevAslanZoo Bojnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu