Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ako donútiť mačku, aby neničila nábytok: Povinná výbava každého milovníka rozkošných šeliem!

Janka Hospodárová
Janka Hospodárová (Zdroj: Tomáš Hambálek)

BRATISLAVA - Nie je nič horšie v domácnosti ako pár znudených labiek. Vtedy sa totiž začínajú všetky neplechy a nevhodné návyky, ktoré nám inak pokojné spolužitie s mačkou narúšajú. Preto by sme im mali vytvoriť prostredie, ktoré ich podnecuje k hre, zábave a interakcii.

Všetky mačky sú hravé a majú záujem o interakciu. Odborníci hovoria, že človek by mal venovať každý deň 30 – 40 minút aktívnej hre s mačkou. Okrem toho, že je to zdravé, prirodzené a pomáha to odbúrať negatívne prejavy nežiadúceho sa správania, upevňuje sa tým i vzájomný vzťah. Ak pracujeme 12 a viac hodín denne, mali by sme sa zamyslieť, či je pre nás toto domáce zvieratko vhodné. Základným kameňom mačacej domácnosti je zaujímavé prostredie, ktoré ju nebude nudiť a v ktorom sa bude cítiť príjemne.

Mačky sú šelmy, lovci a veľkí pozorovatelia. Ak máme možnosť uvoľniť im jedno okno aj s parapetom, zasieťovať ho, poprípade zabezpečiť mrežou, vytvoríme tak mačke výbornú pozorovateľňu. Mačky vydržia desiatky minút pozorovať dianie na ulici či krmítku vtákov na neďalekom strome. Mačka je zároveň typická svojou potrebou škriabať, brúsiť si pazúriky, šplhať sa do výšin. Toto jej prirodzené správanie by sme jej mali umožniť škrabadlom. Ak máme dostatok priestoru, môžeme rozmiestniť jedno veľké škrabadlo do centrálnej miestnosti (najčastejšie obývacia izba) a viac malých do iných miestností, kde sa mačka i my často zdržujeme.


Viac informácií sa už dozviete z relácie SuperZverinec, v ktorej Janka Hospodárová vyspovedala Roba Schemmera, manažéra Super zoo.
Ak chcete vedieť viac alebo sa čokoľvek poradiť, svoje otázky môžete písať na mail: supezverinec@topky.sk, radi vám na ne zodpovieme.

Ako donútiť mačku, aby neničila nábytok: Povinná výbava každého milovníka rozkošných šeliem! (Zdroj: NL/TH)

Viac o téme: Janka HospodárováRobo SchemmerSuperzooSuperZverinec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu