Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Fico patrí medzi najlepšie zarábajúcich premiérov v Európskej Únii: Slovenského premiéra predbehol v REBRÍČKU len Orbán

Premiéri Róbert Fico a Viktor Orbán na summite V4 v Prahe Zobraziť galériu (2)
Premiéri Róbert Fico a Viktor Orbán na summite V4 v Prahe (Zdroj: SITA/AP/ilan Illík)

BRATISLAVA - Maďarský portál Atlatszo sa zameral na porovnanie ročných hrubých platov predsedov vlád v Európskej únii a ich pomeru k priemernej hrubej mzde v jednotlivých krajinách. Podľa zostaveného rebríčka má slovenský premiér Robert Fico druhý najvyšší pomer hneď po Viktorovi Orbánovi, ktorého ročný plat predstavuje 9,5-násobok priemernej mzdy v Maďarsku.

archívne video

Robert Fico o platoch ministrov (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Robert Fico sa so svojím platom 132-tisíc eur ročne zaradil medzi najlepšie platených predsedov vlád v Európskej únii. V porovnaní s priemernou hrubou mzdou na Slovensku dostáva 7,6-krát viac. Pre porovnanie, plat Petra Fialu, predsedu vlády Českej republiky, je 130 012 eur, čo je 6,1-násobok priemernej mzdy v Česku.

Ďalšími vysoko platenými premiérmi sú napríklad Kyriakos Mitsotakis z Grécka (99 420 eur, 6-násobok priemernej mzdy) a Olaf Scholz z Nemecka (348 300 eur, 5,9-násobok priemernej mzdy).

Orbán na vrchole rebríčka

Robert Fico si mesačne prilepší približne o 11-tisíc eur, po tom ako sa vo februári tohto roka zvyšovali tzv. paušálne náhrady pre členov vlády. Viktor Obrán zarobí v prepočte približne 16-tisíc eur mesačne, čo je dvakrát viac ako jeho španielsky kolega a trikrát viac ako bulharský premiér, informuje Atlatszo.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán  (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

Pre porovnanie, plat poslancov Európskeho parlamentu je 124 529 eur v hrubom ročne. To je o 66-tisíc eur menej ako má Orbán, no viac ako majú napríklad premiéri Talianska, Španielska či Estónska. V celosvetovom meradle má najvyšší priznaný plat premiér Singapuru, ktorý zarobí takmer 1,5 milióna ročne.

Viac o téme: PlatRobert FicoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu