Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Fiala bude dnes v Bruseli rokovať s von der Leyenovou ohľadom európskych otázok

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

PRAHA - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá hľadá členov nového tímu, dnes prijme v Bruseli českého premiéra Petra Fialu (ODS). Vyplýva to z jej kalendára. Rokovania potvrdila hovorkyňa vlády Lucia Ješátková.

"Môžem potvrdiť plánované pracovné stretnutie predsedu vlády Petra Fialu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou o európskych otázkach," uviedla Ješátková na otázku ohľadom témy stretnutia. Česká vláda bude v stredu finálne schvaľovať nomináciu ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) na českého eurokomisára. Fiala pre neho chce vyjednať najlepšie ekonomické portfólio. Návrh ešte v stredu ráno Fiala predstaví členom európskeho výboru Poslaneckej snemovne.

archívne video

Petr Fiala o finančnej zbierke Slovákov pre českú muničnú iniciatívu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Leyenová koncom júla požiadala vlády únijných krajín o predloženie mien dvoch kandidátov, ženy a muža, na eurokomisára do 30. augusta. Kabinet pritom deň pred tým rozhodol, že do komisie navrhne iba jedného kandidáta. "Dohodli sme sa, že z hľadiska kandidátov, ich kompetencií, skúseností a šancí na získanie portfólia je najlepšia stratégia, keď budeme mať jedného," povedal vtedy Fiala.

O nomináciu dvoch kandidátov s ohľadom na skoršie rozhovory so šéfkou komisie usilovali vládni Starostovia a nezávislí (STAN). Vláde navrhovali okrem Síkely aj europoslankyňu Danuši Nerudovú. Každý členský štát EÚ má v komisii jedného zástupcu. Komisia by mala začať po júnových voľbách fungovať v novembri.

Viac o téme: VládaČREurópska komisiaUrsula von der LeyenováPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu