Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Fico vo VIDEU: Očakáva ďalší útok na člena vládnej koalície! Poslal odkaz opozičným lídrom

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico, ktorý v máji prežil pokus o atentát, povedal, že očakáva ďalší útok na člena vládnej koalície. Uviedol to v reakcii na utorkovú demonštráciu proti ministerke kultúry Martine Šimkovičovej a ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi, ktorú zvolali dve opozičné strany. Podľa Fica, ktorý svojho stredajšieho prejavu na sociálnej sieti využil na ďalšiu kritiku opozície, mimovládnych organizácií a médií, ministerstvo vnútra muselo posilniť ochranu Šimkovičovej kvôli hrozbám, že ju zabijú.

"Vytvárajú atmosféru, ktorej výsledkom bude ďalší atentát na člena vládnej koalície. (...) Ak ale zase kvôli vám dôjde k ďalšiemu násilnému útoku na predstaviteľov vládnej koalície, čo dôjde, nebudem žiadnym spôsobom regulovať emócie našich voličov," vyhlásil. Odkázal Fico predsedom najsilnejšieho hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michalovi Šimečkovi a strany Sloboda a Solidarita (Sas) Branislavovi Gröhlingovi, ktorých strany utorkovú protivládnu demonštráciu zorganizovali.

Fico sa stal v máji terčom útočníka, ktorý ho opakovane postrelil. Slovenský ministerský predseda potom podstúpil operácie a liečbu, k práci sa vrátil na začiatku júla. Už pred týmto pokusom o atentát, za ktorý je podľa slovenských médií stíhaný 71-ročný dôchodca Juraj Cintula, Fico hovoril o možnej vražde niektorého popredného vládneho politika na Slovensku.

Utorkovú demonštráciu zvolali PS a SaS po rozhodnutiach Šimkovičovej, ktorá odvolala riaditeľa Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie. Suska zase kritizovali okrem iného za príkaz na prepustenie odsúdeného bývalého šéfa elitnej zložky prokuratúry Dušana Kováčika z väzenia. Minister tak využil svoje oprávnenie po tom, ako podal mimoriadny opravný prostriedok proti odsudzujúcemu verdiktu voči Kováčikovi, ktorý bol predvlani právoplatne potrestaný osemročným väzením okrem iného za korupciu.

Slovenský premiér tvrdil, že skutočným politickým súperom vládnej koalície sú "politické mimovládne organizácie a liberálne a progresívne médiá bez akejkoľvek politickej zodpovednosti".

Fico sa Suska i Šimkovičovej zastal a povedal, že nemá dôvod uvažovať o podaní návrhu na ich odvolanie. Ulice podľa neho nemôžu rozhodovať. Utorkovej demonštrácie sa podľa PS zúčastnilo 18-tisíc ľudí. V pondelok sa konal občiansky protest proti Šimkovičovej, na ktorý podľa organizátorov prišlo 9-tisíc ľudí.

Trojica slovenských vládnych strán v stredu v spoločnom vyhlásení tvrdila, že ľudia na opozičnej demonštrácii skandovali štvavé heslá a že za prípadný ďalší útok na predstaviteľov vládnej koalície ponesie zodpovednosť politická opozícia. Šimečka v reakcii uviedol, že odmieta útoky vládnych strán na ľudí, ktorí slušne uplatňujú svoje občianske právo zhromažďovať sa. Podľa jeho slov spoločnosť rozoštvávajú a radikalizujú predstavitelia vládnej koalície vrátane Fica, ktorí dlhé roky používajú nenávistný jazyk a vulgárne útočia na novinárov, sudcov, štátnych úradníkov, statočných policajtov, verejnosť či na bývalú prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Viac o téme: útok Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu