Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V Bratislave sa uskutočnil Dúhový Pride: Polícia prijala viaceré bezpečnostné opatrenia

Zobraziť galériu (16)
(Zdroj: Topky/Tomáš Hambálek)

BRATISLAVA - Na bratislavskom Námestí slobody sa v sobotu aj tento rok uskutočnil Dúhový Pride. Jeho cieľom je zviditeľniť LGBTI+ ľudí a vyzdvihnúť ich prínos pre spoločnosť. Témou aktuálneho 14. ročníka bola slovenská kultúra.

Dúhový Pride sa začal na Námestí slobody v Bratislave (Zdroj: Topky/Tomáš Hambálek)

Aktualizované 16:45 Sobotňajšie verejné zhromaždenia v centre Bratislavy sú dosiaľ pokojné. Bratislavská polícia nezaznamenala prípady narušenia verejného poriadku. Informovala o tom na sociálnej sieti.

V Bratislave sa uskutočnil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: topky/Tomás Hambálek)

Program začal na poludnie a potrvá do 22.00 h. Jeho súčasťou budú vystúpenia umelcov zastupujúcich rôzne regióny, etniká, identity a vekové skupiny. "Kultúra je univerzálny jazyk, ktorému každý rozumie. Prostredníctvom umenia sa vieme pozrieť na svet očami iných, lepšie ich pochopiť, čo vzbudzuje empatiu a porozumenie. Spoznávanie kultúry tak má potenciál búrať predsudky, zbližovať nás a spájať. Veríme, že práve kultúra je cestou ako dosiahnuť spoločenskú akceptáciu a rovnosť LGBTI+ ľudí," skonštatovala predsedníčka občianskeho združenia Dúhový Pride Bratislava Jana Mičeková, ktoré za podujatím stojí.

Dúhový PRIDE 2024 v Bratislave (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V súvislosti so sobotňajším podujatím prijala polícia viaceré bezpečnostné opatrenia. Počas dňa zvýši svoju činnosť. Avizovala, že akékoľvek pokusy o napadnutie účastníkov bude monitorovať a prísne postihovať. V centre Bratislavy treba tiež rátať asi od 12.00 h s dopravnými obmedzeniami.

PS a SaS vnímajú Dúhový Pride ako symbol rešpektu

Opozičná strana SaS a hnutie Progresívne Slovensko (PS) volajú po rovných právach pre všetkých a tolerancii v spoločnosti. Apelujú tiež na zastavenia šírenia nenávisti. Uviedli to v súvislosti so sobotňajším podujatím Dúhový Pride, ktorý označili za symbol vzájomného rešpektu.

"Želám si Slovensko, kde majú všetci rovné práva. Kde platí bezpečie a dôstojnosť pre všetkých, bez ohľadu na to, koho ľúbia alebo aká je ich identita," skonštatoval podpredseda Národnej (NR) SR a predseda PS Michal Šimečka. Sobotňajšie podujatie vníma hnutie ako symbol rešpektu aj oslavu rozmanitej slovenskej kultúry.

Líder SaS a poslanec parlamentu Branislav Gröhling označil Dúhový Pride za symbol vzájomného rešpektu a tolerancie. "SaS sa už od svojho vzniku hlási k týmto hodnotám. Veríme v slobodný život jednotlivca a v to, že každý má právo žiť šťastne a podľa seba," podotkol. Toleranciu a rešpekt musí však podľa jeho slov budovať hlavne vláda. Apeloval preto na zastavenie podnecovania nenávisti. "Žiadne skupiny občanov nesmú byť terčom útokov od politikov," dodal.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (16)
Branislav Gröhling  (Zdroj: topky/Tomás Hambálek)

Vodiči musia rátať s dopravnými obmedzeniami

Polícia vykoná bezpečnostné opatrenie týkajúce sa sobotňajšieho (20. 7.) podujatia Dúhový Pride Bratislava 2024. Cieľom opatrenia bude zabezpečenie ochrany verejného poriadku, života, zdravia a majetku občanov, ako aj plynulosť cestnej premávky. Vodičov upozorňuje, aby od približne 12.00 h rátali s dopravnými obmedzeniami v centre Bratislavy. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková.

"Vodičom dávame do pozornosti, aby od približne 12.00 h počítali s dopravnými obmedzeniami, ktoré sa budú týkať predovšetkým Námestia Slobody a ďalších ulíc centra Bratislavy. Ďalšie obmedzenia v cestnej premávke budú aj na Dunajskej ulici, Karadžičovej, 29. augusta a Dostojevského rad, kde sa v priebehu dňa uskutoční ďalšie verejné zhromaždenie spojené s pochodom účastníkov," uviedla Šimunková.

V Bratislave sa uskutočnil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: topky/Tomás Hambálek)

Polícia tiež vodičom odporúča, aby sa od popoludnia až do večerných hodín vyhli uliciam v okolí Námestia Slobody a využili na presun alternatívne trasy. Občanov tiež vyzýva, aby rešpektovali pokyny a výzvy polície.

NAKA odhalila skupinu, ktorá na Dúhovom Pride plánovala teroristický útok 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) odhalila v rámci boja proti terorizmu a extrémizmu nebezpečnú, rozrastajúcu sa skupinu. V rámci nej zaznamenala aj komunikáciu vo veci plánovania teroristického útoku na účastníkov festivalu Dúhový Pride. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru PZ Roman Hájek. 

Pre plánovanie teroristického útoku na Dúhovom Pride došlo k policajnej spolupráci viacerých európskych krajín a USA v rámci Europolu. Na základe tejto koordinovanej činnosti vykonali v poslednom týždni niekoľko zásahov v rôznych európskych krajinách vrátane Slovenska. "Zadržali sme podozrivé osoby a vykonali domové prehliadky. Naše kroky smerovali k rozloženiu celej skupiny," skonštatovala polícia.

NAKA odhalila nebezpečnú skupinu, ktorá mala plánovať útok na Dúhový Pride (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

V sobotu je naplánovaný aj pochod Hrdí na rodinu

Pochod Hrdí na rodinu aj tento rok poukáže na význam manželstva a rodiny. Aktuálny 12. ročník sa zameriava na tému Manželstvo chráni deti. Začne sa o 15.00 h na Jakubovom námestí v Bratislave. Účastníci sa odtiaľ v červených tričkách presunú cez Dunajskú ulicu a Dostojevského rad naspäť na námestie.

Hrdí na rodinu 2024 v Bratislave (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Téma sa nám stále javí ako najdôležitejšia. Myslíme si totižto, že neexistuje lepší spôsob života pre naše deti, ako je manželstvo a verná láska ich rodičov," poznamenal jeden z organizátorov pochodu Anton Chromík.

Pre návštevníkov sú pripravené aj diskusia, koncert aj program pre deti. Akcia sa začne omšou o 13.30 h v rímskokatolíckom Kostole Milosrdných bratov na Námestí SNP v Bratislave. V súvislosti s pochodom treba v poludňajších hodinách rátať tiež s dopravnými obmedzeniami.

Viac o téme: Dúhový PrideBratislavaLGBTI+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu