Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

AKTUÁLNE Policajná inšpekcia obvinila exvyšetrovateľov NAKA a bývalého prokurátora: Zneužitie právomocí!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIŠ) obvinil štyri osoby z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Tri z nich sú obvinené v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a jedna osoba v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Potvrdila to hovorkyňa ÚIŠ Andrea Dobiášová.

archívne video

NAKA odhalila nebezpečnú skupinu, ktorá mala plánovať útok na Dúhový Pride (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Ide o prokurátora Michala Šúreka, bývalého šéfa NAKA Ľubomíra Daňka a vyšetrovateľov Pavla Ďurku a Jána Čurillu. Ako informuje Dobiášová, obvineným môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. "Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nebudeme k prípadu poskytovať žiadne bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania," dodáva. Úrad inšpekčnej služby vo svojom stanovisku teda nepriblížil, čoho sa presne mali obvinení dopustiť.

Ako uvádza Denník N, exšéfovi NAKA Daňkovi uznesenie doručili policajti dnes osobne do práce v Nadácii Zastavme korupciu. Podľa neho ide o účelové obvinenie a odmieta, že by zneužil svoju právomoc.„Nikdy som nepochybil a ani nerozumiem, čo mi je kladené za vinu. Mal som vraj určovať, kto vykoná aký úkon, ale to mi vyplývalo z funkcie vedúceho pracovnej skupiny Očistec,“ povedal pre Denník N Daňko.

Ľubomír Daňko
Zobraziť galériu (2)
Ľubomír Daňko  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Generálny prokurátor SR rozhodne vo veci týkajúcej sa služobného pomeru trestne stíhaného prokurátora Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky M. Š. po zadovážení a vyhodnotení relevantných podkladov," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová v reakcii na otázky o možnom dočasnom pozastavení výkonu funkcie trestne stíhaného prokurátora.

Obvinený bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko na sociálnej sieti reagoval, že obvinenie považuje za účelové. "Nikdy som sa nedopustil žiadneho trestného činu a budem sa voči tomu brániť legálnou cestou. Zároveň uznesenie obsahuje nepravdivé tvrdenia voči mojej osobe," zdôraznil. Nadácia Zastavme korupciu, kde Ľubomír Daňko v súčasnosti pôsobí, na sociálnej sieti priblížila, že obvinenie súvisí s jeho predošlým pôsobením ako vedúceho pracovnej skupiny Očistec.

Obvinenie sa má podľa neho týkať údajného procesného pochybenia. Podľa inšpekcie nebol spôsob, akým policajti evidovali výsluchy rôznych osôb, ktoré vypovedali o korupcii na najvyšších miestach, správny. Výsluchy mali evidovať v nesprávnom spise.

Viac o téme: Obvinenie ÚŠPNAKAÚIŠ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu