Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Nemecké ministerstvo vnútra zakázalo činnosť islamského centra pre extrémizmus

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

HAMBURG - Nemecké ministerstvo vnútra v stredu zakázalo činnosť Islamského centra Hamburg (IZH) a jeho dcérskych organizácií pre podozrenie z napojenia na Irán a hnutie Hizballáh. Spravodajská služba zároveň zaradila IZH medzi extrémistické organizácie. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Desiatky policajtov v stredu ráno prehľadávali 53 nehnuteľností v celom Nemecku, ktoré sa spájajú s IZH. Ministerka vnútra Nancy Faeserová uviedla, že IZH "propaguje v Nemecku islamisticko-extrémistickú a totalitnú ideológiu", pričom spolu so svojimi dcérskymi organizáciami "podporujú aj teroristov z Hizballáhu a šíria agresívny antisemitizmus". Materiály zhromaždené počas vyšetrovania "potvrdili vážne podozrenia do takej miery, že sme dnes nariadili zákaz činnosti", uviedla Faeserová. Dodala, že "tento zákaz sa absolútne nevzťahuje na pokojné praktizovanie šiitského náboženstva".

archívne video

Polícia informuje o extrémizme: Nezatvárajte pred ním oči! (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

IZH sa považuje za dôležité propagandistické centrum Teheránu v Európe. Pobočka spravodajskej služby v Hamburgu monitoruje túto organizáciu od 90. rokov minulého storočia.

Najnovšia rozsiahla operácia, pri ktorej sa úrady zamerali aj na organizácie spojené s IZH v iných štátoch, prichádza po tom, ako úrady v novembri prehľadali 54 nehnuteľností v Nemecku vrátane Modrej mešity a desiatok ďalších priestorov.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraExtrémizmusNemeckoIslamské centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu