Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

VIDEO Počasie udrelo v plnej sile! Hrozia prívalové povodne: Na týchto miestach je ochromená doprava

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB/Severe Weather Slovakia o.z, )

BRATISLAVA - Slovenskom sa aktuálne ženú silné búrky. Na niektorých miestach okrem silných lejakov vyčíňali aj krúpy. Dokonca museli uzavrieť železničnú trať. Platia výstrahy pred prívalovými povodňami.

Slovenskom sa dnes ženú silné búrky. Podľa portálu imeteo.sk začali vznikať krátko popoludní v centrálnych častiach nášho územia. Prvé búrky udreli už poobede, a to v Žiarskej kotline, v Muránskej planine, v Nízkych Tatrách pri Liptovskom Hrádku a aj severne od Lučenca. Ďalej postupovali na severovýchod. 

Silné stacionárne búrky zasiahli podľa Severe Weather Slovakia o.z. aj okolie Novák, južne od Detvy, ďalej v širšie okolie Krásna nad Kysucou, Dolného Kubína, Liptovského Mikuláša a juhovýchod od Košíc. V okolí Detvy či Žiarskej kotliny sa dokonca vyskytli krúpy.

 

🕒16:55, 08.07.2024 ⛈️ Zrážky a búrky naďalej na strednom a východnom Slovensku, z časti už aj na západnom. Búrky sú...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Monday, July 8, 2024

Počasie ochromilo dopravu

Búrky ovplyvnili aj železničnú dopravu v okrese Košice-okolie a Gelnica. Od 16.00 h je podľa hovorkyne železníc Slovenskej republiky prerušená doprava v úseku Moldava nad Bodvou - Turňa nad Bodvou. Dôvodom je vybočenie koľaje. "Koľaj sa rozišla z dôvodu vysokých horúčav," spresnila.

V rovnakom čase podľa jej slov došlo aj k prerušeniu dopravy v úseku Mníšek nad Hnilcom - Švedlár. V tomto prípade je dôvodom zaplavenie trate po búrke. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zároveň na sociálnej sieti informuje, že z dôvodu vplyvu počasia je tiež odrieknutý osobný vlak v úseku Nálepkovo - Dobšinská ľadová jaskyňa, kde mal doraziť o 17.51 h.

 

# PRERUŠENÁ DOPRAVA DOTKNUTÝ ÚSEK : Mníšek n. Hnilcom - Švedlár DÔVOD OBMEDZENIA : vplyv počasia PREDPOKLADANÉ MEŠKANIE : ĎALŠIE INFO : Os 7422, Os 7425 = ODRIEKNUTÉ

Posted by Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR on Monday, July 8, 2024

Búrky budú pokračovať aj naďalej

Na väčšine územia Slovenska treba počítať s búrkami, v niektorých okresoch Košického kraja aj výdatnejšími. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe. Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Košice-okolie, Michalovce, Sobrance a Trebišov. Podľa meteorológov je však malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov (mm) za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 95 kilometrov za hodinu (km/h) a s krúpami.

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia pre celý Žilinský, Banskobystrický a Prešovský kraj, ako aj viaceré okresy Košického a Trenčianskeho kraja. Na danom území je podľa meteorológov malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 km/h a s krúpami.

VIDEO Počasie udrelo v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmú.sk)

SHMÚ zároveň vydal aj hydrologické výstrahy. Hydrologické výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Gelnica, Košice-okolie - Hornád, Košice-okolie - Bodva a Prešov. Hydrologické výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Prievidza, Veľký Krtíš, Lučenec, Spišská Nová Ves, Levoča, Košice, Sabinov, Bardejov a Svidník. Výstrahy sú spojené s prívalovou povodňou.

Viac o téme: PovodnePočasieBúrka
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu